Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Vichřice, záplavy i tornádo - Evropu sužuje bouřlivé počasí

Předvánoční počasí je v Evropě velmi bouřlivé - vichřice, vysoké vlny a vydatné deště sužují několik států. Včera hluboká tlaková níže zasáhla Španělsko a Francii. Na pobřeží přinesla až 10 metrů vysoké vlny. V Bordeaux naměřili nárazy větru téměř 150 km/h. Na severozápadě Španělska na pobřeží v regionu Galicia dokonce nárazy větru dosáhly 172 km/h. Vůbec nejsilnější vítr byl dnes naměřen na Korsice. Dnes ráno zde náraz větru dosáhl na stanici Cape Sagro až 207 km/h! V pátek a v sobotu jižní Francii a Itálii zasáhly vydatné deště. Na Korsice byly dokonce zaplaveny přistávací dráhy letiště v Ajacciu, které bylo uzavřeno. Vydatné deště zapříčinily i několik sesuvů půdy, hlavně na Azurovém pobřeží na jihu Francie. Ve vyšších polohách v Alpách naopak napadlo 40 až 80 cm sněhu.

Jihozápadně od Londýna v sobotu dopoledne dokonce pozorovali tornádo. To potvrdil i britský meteorologický ústav Met Office. Prostřednictvím Dopplerovských radarů byla na přeháňce zřejmá rotace (radar). Tornádo pozorovali stovky lidí a poničilo i několik domů. Během Vánoc by se již počasí v Evropě mělo umoudřit.


Záběry tornáda včera dopoledne jihozápadně od Londýna

Vlny
Vlny v Evropě dnes dopoledne. Vichřice z posledních dnů vzedmuly obrovské vlny - v Atlantiku dosahují až 10 metrů, na západě Středozemního moře 5 metrů, zdroj: Ventusky