Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

V novém týdnu i letní teploty, přeháňky a ochlazení dorazí až v závěru týdne

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden, i když v jeho závěru se ochladí. Na obloze se v první polovině týdne bude vyskytovat většinou jen vysoká a střední oblačnost, která srážky nepřinese. Její tvorba bude souviset se saharských prachem, který se k nám ve výšce dnes začne dostávat (výraznější znečištění při zemi by ale způsobit neměl). V závěru týdne přibude srážek a začne se ochlazovat.

Pondělí nabídne polojasno až oblačno (převážně vysokou oblačností). Nejvyšší denní teploty zamíří na 20 °C až 24 °C, při zmenšené oblačnosti až na 25 °C.

V úterý se čeká jasno až polojasno, opět hlavně vysokou oblačností. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, v severozápadní polovině Čech až na 27 °C. Půjde zřejmě o nejvyšší teploty v novém týdnu, které již mohou překonávat dlouholeté teplotní rekordy. Ty se pohybují právě kolem 27 °C pro poslední dubnový den. Středa nabídne jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. Na pomezí Moravy a Čech bude ale pocitovou teplotu v úterý i ve středu snižovat čerstvý vítr.

Teploty
Očekávané teploty v úterý - půjde zřejmě o nejteplejší den nového týdne, zdroj: ventusky.com

Vítr
Rychlost větru v nárazech v úterý odpoledne - na pomezí Moravy a Čech bude vát čerstvý vítr, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už začne přibývat oblačnosti. Očekává se polojasno až oblačno, později i zataženo a ojediněle se přidají přeháňky. Nejvyšší denní teploty ještě vystoupí na 20 °C až 24 °C.

Mapa
Synoptická situace ve čtvrtek v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat první fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek se čeká oblačno až zataženo, místy se přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C. O víkendu bude ochlazování zřejmě pokračovat a maximální teploty klesnou k 15 °C. K tomu musíme počítat s přeháňkami.