Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Další týden s nestabilním počasím, teploty budou ale většinou letní

V noci na dnešek přes naše území přešla další vlna silných bouřek. Rozsah škod sice není tak extrémní jako při podobných bouřkových systémech na začátku měsíce, i přesto hasiči hlásili desítky výjezdů k popadaným stromům a zatopeným místům. Bouřkový systém prošel jihovýchodní polovinou území, hlavně od jihu Čech přes Vysočinu a Moravu. Vůbec nejvíce srážek spadlo na jihu Šumavy a v Brně, kolem 50 mm. Na Letišti v Brně-Tuřanech zaznamenali i náraz kolem 90 km/h. Celkově u nás uhodilo necelých 14 000 blesků podle sítě Blitzortung.org.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 7:00 do dnešních 7:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Dnes nás čekají další bouřky. Během odpoledne začnou vznikat spíše lokální a izolované bouřky, které mohou doprovodit přívalové srážky nebo silné nárazy větru. Vzniknout mohou kdekoliv s větší pravděpodobností samozřejmě na horách. Večer se pak mohou zformovat i do většího komplexu, který zasáhne východ našeho území. Tedy podobné oblasti jako včera. V již nasycených oblastech po včerejších bouřkách potom hrozí větší komplikace po přívalových srážkách. Teploty dnes vystoupí na 25 °C až 29 °C.

Od silných bouřek si odpočineme zítra. Na obloze bude většinou polojasno až oblačno a ojediněle, na horách a na severovýchodě místy, se objeví přeháňky nebo i bouřka. Denní maxima zamíří na letních 24 °C až 28 °C.

Srážky
Očekávané srážky zítra odpoledne - přeháňky nebo bouřka se ještě objeví na severovýchodě, ale mnoho jich nebude, zdroj: in-pocasi.cz

Ve středu počasí zkomplikuje další zvlněná studená fronta. Do Čech přinese hodně oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky. Na Moravu a Slezsko přinese přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Teploty budou od 21 °C na západě po 29 °C na východě. V noci na čtvrtek srážky ustanou a přes den se ukáže i modrá obloha. Teploty zamíří na 26 °C až 30 °C. Později večer se od západu přidá déšť, místy i bouřky. V samotném závěru týden teploty poklesnou. Počasí bude stále nestabilní s přechodem celé řady frontálních systémů.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu - nad střední Evropou se bude nacházet další zvlněná studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk