Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Před rokem sněžilo, nyní zažíváme letní počasí

Přesně před rokem k nám v těchto dnech pronikl původem arktický vzduch a vyskytl se u nás první sníh nadcházející zimy. Na Šumavě a v Krušných horách se vytvořila souvislá sněhová pokrývka. Na hřebenech Šumavy ve výšce kolem 1300 m leželo i přes 10 cm sněhu (viz článek Na Šumavě a v Krušných horách napadl první sníh). Dnes je počasí zcela odlišné. Na několika místech se dnes vyskytl letní den. Nejtepleji bylo na stanici ČHMÚ v Neumětelích (okres Beroun), kde teplota vystoupila na 26,4 °C. Letních 25 °C bylo hlášeno také z jihu Moravy (stanice Strážnice), Plzně nebo z okrajů Prahy.

Také na hřebenech Šumavy se teploty dostaly až na 20 °C a počasí zde přálo výletům. Stromy na horách se již začínají barvit do nádherných podzimních odstínů (viz fotografie níže). Letošní podzim zřejmě bude mnohem barevnější než ten loňský, kdy hodně pršelo a listí se tolik nezbarvilo. Kromě barevných listů ovšem nic nenasvědčovalo tomu, že se blíží podzim a již by na horách klidně mohl ležet sníh jako v minulém roce.

Knížcí Pláně
Knížecí Pláně na Šumavě u Bučiny dnes dopoledne - teplota se zde dostala až na 20 °C

Knížcí Pláně
Knížecí Pláně na Šumavě u Bučiny dnes dopoledne - stromy se již začínají barvit do podzimních odstínů

Knížcí Pláně
Knížecí Pláně na Šumavě u Bučiny dnes dopoledne - stromy se již začínají barvit do podzimních odstínů

Knížcí Pláně
Bučina dnes dopoledne - za stromy barvící se do podzimních barev se naskytl i pohled na vzdálené Alpy - v létě obvykle ze Šumavy vidět nejsou, ale s přicházejícím podzimem budou stále častěji pozorovatelné

Knížcí Pláně
Bučina na Šumavě dne 26. září v roce 2020 - minulý rok tu ležel sníh, zdroj: webcam.sumava.eu

I v delší historii se můžeme přesvědčit, že počasí na přelomu září a října dokáže nabídnout jak pravou zimu, tak i příjemné léto. Vůbec nejvydatnější zářijové sněžení se u nás vyskytlo 24. září v roce 1931. Tehdy například na stanici Morávka - Skalka (okres Frýdek-Místek) a ve Velkých Karlovicích v lokalitě Kasárny (okres Vsetín) napadlo za den 30 cm sněhu, na Lysé hoře dokonce až 67 cm sněhu. Celkově tehdy na Lysé hoře v Beskydech na konci září leželo až 122 cm sněhu. V kontrastu toho zmiňme rok 1929, kdy se 4. října teplota u Českých Budějovic dostala na tropických 30,3 °C (což je nejpozději naměřený tropický den u nás).