Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Výhled počasí na příští týden

Nový týden v Česku začne příjemnými teplotami mezi 20 °C až 24 °C. Bude tak v průměru o 2 °C až 3 °C tepleji než dnes. Na obloze k tomu bude zpočátku většinou slunečno, ale během dne bude narůstat kupovitá oblačnost. V úterý bude podobně, ale mohou se přidat přeháňky. Na teplotách se ovšem příliš neprojeví, stále se budou pohybovat lehce nad 20 °C. Ve středu a ve čtvrtek vystoupí v nižších polohách až na letních 25 °C. Teploty budou odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období. Bouřky se v příštím týdnu objeví jen ojediněle a nebudou silné. V závěru týdne se má podle některých numerických modelů opět ochladit. Ochlazení ovšem bude zřejmě jen přechodné a krátké. Předpovědi na závěr týdne se ještě budou upřesňovat.

První polovina června u nás byla zatím teplotně nadprůměrná a srážkově podprůměrná. Odchylky od průměrů ovšem již nejsou zdaleka tak výrazné jako v únoru a březnu, kdy bylo počasí mimořádně teplé. Druhá polovina června by navíc podle dlouhodobých předpovědí měla být teplotně i srážkově průměrná. Nízké průtoky na řekách se příliš nezlepší. Na 6 měřicích stanicích ČHMÚ je dokonce zaznamenáván nejnižší průtok v historii měření pro toto období. Jedná se o Úhlavku ve Stříbře, Blanici v Radonicích, Nežárku v Rodvínově, Svitavu v Bílovci nad Svitavou, Oskavu v Uničově a Olšavu v Uherském Brodě. Suchem jsou v Česku ohroženy zejména jižní a střední Morava, jihozápadní Čechy a Polabí. Také vyhodnocení stavu podzemních vod podle ČHMÚ ukazuje, že u necelé pětiny mělkých vrtů je aktuální stav ve srovnání s dlouhodobými hodnotami pro toto období hodnocen jako výrazně podnormální.

Vodnosti
Hodnocení průtoku na tocích - barevné symboly ukazují porovnání současného průměrného průtoku za posledních 24 hodin se všemi pozorovanými denními průtoky v daný den roku za období pozorování. Procenta udávají, kolik historických pozorování je větších než aktuální průtok (červeně označené lokality hlásí výrazně podprůměrné hodnoty), zdroj: ČHMÚ - vodnosti na tocích