Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Před Vánoci se oteplí a sníh bude tát

Včera na velké části našeho území napadl sníh. Nová sněhová pokrývka se pohybovala od poprašku až po 20 cm sněhu na Šumavě. V nižších polohách napadlo nejvíce sněhu na severu a jihozápadě Čech. Například Blatná v Jihočeském kraji hlásí až 15 cm nového sněhu. Souvislá sněhová pokrývka se vytvořila i v Plzni nebo v Praze. Naopak Morava a Slezsko je stále většinou bez sněhu. Dnes sněžení ustane a nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 °C až 2 °C. Sníh tak bude tát jen v nižších polohách. Noc na zítřek bude opět mrazivá na celém území. Naměříme většinou -2 °C až -6 °C, při vyjasnění i kolem -8 °C. Roztátý sníh tak opět zmrzne a bude se tvořit náledí nebo zmrazky.

Zítra během dne bude polojasno až oblačno a teploty budou podobné jako dnes. Odpoledne bude ovšem od západu přibývat oblačnosti a večer se v Čechách přidá sněžení. Do středečního rána napadne většinou od poprašku do 5 cm sněhu. Ve středu sněžení ustane, ale na obloze zůstane hodně oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou stále kolem bodu mrazu.

Výraznější změna v charakteru počasí k nám dorazí ve čtvrtek. Přes naše území bude přecházet teplá fronta. Ta přinese déšť, místy i mrznoucí s tvorbou ledovky. V Čechách hrozí ledovka hlavně ráno a dopoledne, na Moravě a ve Slezsku i po celý den. Na východě Moravy a ve Slezsku se může vyskytnou také sněžení. Teploty vystoupí na 3 °C až 7 °C, na východě zůstanou mezi 0 °C až 4 °C. V nižších polohách bude sníh rychle tát. V pátek a v sobotu se přechodně opět ochladí a sněhové vločky se mohou vyskytnout i v nížinách. V období Vánoc se ovšem očekává obnovení přílivu teplého vzduchu. Před námi je tak stále velmi proměnlivé počasí. Vánoce na sněhu si ovšem s nejvyšší pravděpodobností užijí jen ve vyšších polohách.

Sníh
Výška nového sněhu za včerejší den - na velké části našeho území napadl sníh, zdroj: ČHMÚ