Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Nový týden ve znamení výrazných změn v počasí. Přinese rekordně vysoké teploty, vítr, déšť i sněžení

V příštím týdnu nás čekají výrazné změny v počasí. Týden nabídne jako průměrné, nadprůměrné, tak i podprůměrné teploty. Hned v pondělí ráno bude na obloze hodně oblačnosti, ale během dne se bude od západu vyjasňovat. Nejvyšší denní teploty zamíří na 12 °C až 16 °C, na severovýchodě budou kolem 11 °C. Ranní minima budou kolem 4 °C. Spíše slunečné bude úterý, ale od západu bude odpoledne opět přibývat oblačnosti. Denní maxima zamíří na 13 °C až 17 °C.

Vůbec nejteplejším dnem bude středa. Denní maxima zamíří na 15 °C až 19 °C, v Čechách až na 21 °C. Takové teploty již překonají hlavně v Čechách dlouholeté teplotní rekordy. V Praze Klementinu je v ohrožení i rekord z roku 1947, kdy tu 20. října bylo 19,7 °C. Naposledy zde denní teplotní rekord padl letos v červnu. Většina rekordů pro 20. října se pohybuje právě kolem 20 °C. Na obloze ve středu bude většinou oblačno, během dne i skoro jasno.

Teploty
Teploty ve středu ve 14:00 - v Čechách vystoupí až na 21 °C a překonají teplotní rekordy

V noci ze středy na čtvrtek přes naše území přejde studená fronta. Přinese místy přeháňky. Ve čtvrtek potom denní maxima zamíří na 13 °C až 17 °C. Počítat musíme ve čtvrtek také se silným větrem s nárazy 50 až 80 km/h, na severu Čech 70 až 90 km/h, na horách až 100 km/h. Tak silný vítr již může působit škody.

Vítr
Synoptická mapa pro středu 14:00 - ve středu bude naše území ležet v teplém sektoru tlakové níže, nad Německem už se ovšem bude nacházet studená fronta, která k nám zamíří v noci na čtvrtek. Izobary jsou na mapě hodně u sebe, takže přechod fronty doprovodí i větrné počasí, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek se ještě častěji přidá déšť a výrazněji poklesnou teploty. Denní maxima už se očekávají jen mezi 9 °C až 13 °C. Ještě o další 2 °C chladněji bude o víkendu. Na hory se navíc opět vrátí sněhové přeháňky. V příštím týdnu nás tak čeká velmi proměnlivé počasí.