Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

V novém týdnu nás čeká ochlazení, ale jeho v závěru se opět oteplí

Víkend k nám často přinesl letní teploty. V novém týdnu se ovšem ochladí. Jeho první polovina přinese podprůměrné teploty. Hlavně v úterý, ve středu a ve čtvrtek klesnou denní maxima i pod 20 °C. Počítat musíme v některých dnech i se srážkami a celkově bude hodně oblačnosti. Oteplovat se začne opět ve druhé polovině týdne a v závěru se mohou vrátit letní teploty.

Pondělí přinese velké rozdíly mezi jihovýchodem a severozápadem. Očekává se oblačno až zataženo, na krajním severozápadě i polojasno. V jihovýchodní polovině území se často přidá déšť nebo přeháňky, ojediněle ještě i bouřky. Místy bude déšť i vydatnější. Celkové úhrny za pondělí se čekají mezi 10 až 30 mm. Během odpoledne ale budou od severozápadu srážky ustávat a bude i ubývat oblačnosti. Rozdílné počasí se projeví také na teplotách. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, v severozápadní polovině Čech se ovšem mohou dostat až na 24 °C.

Srážky
Srážky v pondělí kolem poledne (za 3 hodiny) - v jihovýchodní polovině území bude i trvale pršet, zdroj: ventusky.com

V úterý převládne oblačno až zataženo, hlavně na severozápadě i polojasno. V jihovýchodní polovině území se ojediněle vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - do střední Evropy bude proudit chladnější vzduch od severozápadu, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu se čeká oblačno až zataženo, postupně se místy přidá déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou jen mezi 16 °C až 20 °C.

Ve čtvrtek nás čeká také zpočátku oblačno až zataženo. K tomu se místy, zejména na východě, přidá déšť nebo přeháňky. Během dne ale bude od západu ubývat srážek a později i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C, na západě a severozápadě až na 20 °C.

Mapa
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve čtvrtek odpoledne - teploty ve střední Evropě budou většinou podprůměrné nebo průměrné, zdroj: ventusky.com

V pátek se počasí vylepší. Čeká se polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C. Ještě tepleji bude zřejmě o víkendu, kdy se teploty opět dostanou přes letních 25 °C. V neděli se ale zřejmě přidají přeháňky a bouřky.