Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi je další teplotně podprůměrný týden

V závěru tohoto týdne se u nás sice oteplilo, ale v příštím týdnu se opět vrátí podprůměrné teploty. Hned první den nového týdne sice nabídne ještě průměrné teploty mezi 14 °C až 18 °C, na jihu Moravy až 19 °C, ale v dalších dnech se ochladí. Pondělí bude zřejmě nejteplejším dnem příštího týdne. Hlavně ráno a dopoledne se sice místy objeví přeháňky, ale během dne budou ustávat a odpoledne nabídne často slunečnou oblohu.

V úterý bude většinou hodně oblačnosti a místy se přidá déšť nebo přeháňky (počasí u nás bude ovlivňovat okluzní fronta). Denní maxima již budou nižší, většinou mezi 11 °C až 15 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat okluzní fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

S místními srážkami musíme počítat také ve středu, kdy se ještě více ochladí. Na teploměrech odpoledne naměříme jen 9 °C až 13 °C, na jihu Moravy až 14 °C. Ráno budou teploty kolem 5 °C a počítat musíme ojediněle s přízemními mrazíky. V polohách nad 1200 m může opět sněžit. Půjde v průměru o 5 °C nižší teploty, než je v závěru září běžné.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty budou v Evropě podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek a v pátek se srážky zřejmě objeví jen ojediněle a na obloze bude polojasno až oblačno, přechodně až zataženo. Denní maxima vzrostou na 12 °C až 16 °C. O víkendu budou teploty podobné, ale častěji se opět objeví déšť. Nástup babího léta nás tak ani v novém týdnu nečeká.