Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Teploty ještě poklesnou a přiblíží se rekordům, v pondělí ráno bude až -4 °C

Dnešní ráno bylo pro konec dubna velmi chladné. Teploty se ráno pohybovaly většinou mezi -2 °C až 2 °C. Nejchladněji bylo v mrazových kotlinách na Šumavě, kde teplota klesla až na -10 °C. Dnes během dne se ovšem rychle otepluje. Přechodně k nám zeslábl příliv studeného vzduchu. Během tak naměříme denní maxima mezi 11 °C až 15 °C, v jihozápadní polovině území až 16 °C.

Teplejší bude také noc na zítřek. Noční minima se očekávají mezi 1 °C až 5 °C, v severní polovině Čech kolem 0 °C. Nejtepleji bude na jihu Moravy, kde se očekává ráno kolem 6 °C. Zítra během dne k nám ovšem opět zesílí příliv studeného vzduchu ze severu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C, na severu a severovýchodě zůstanou kolem 9 °C. Budou tak v průměru o 3 °C nižší než dnes.

Chladné počasí u nás bude vrcholit v pondělí a ještě doznívat i v úterý ráno. Teploty se v pondělí ráno očekávají mezi 0 °C až -4 °C, v úterý ráno mezi -3 °C až 1 °C. V 5 cm nad zemí budou teploty ještě o 2 °C až 3 °C nižší. Bude se tak jednat o nejchladnější rána od 9. dubna. Teploty se dokonce budou blížit dlouholetým rekordům. Například v Praze Klementinum, kde se počasí sleduje již od roku 1775, bylo nejchladněji 26. dubna v roce 1972, kdy tu teplota klesla na -1,6 °C. V pondělí ráno se zde očekává teplota kolem 0 °C. Mráz již bude mít potenciál působit vážné škody na plodinách a může způsobit škody zemědělcům. Ve středu ráno již na obloze bude hodně oblačnosti a začne k nám proudit teplejší vzduch. Nebezpečí mrazů tak již pomine.

Teploty
Teploty v pondělí ráno v 6:00 - na celém území bude mrznout. Teploty budou nejčastěji od 0 °C do -4 °C., zdroj: ventusky.com