Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V průběhu příštího týdne budou teploty klesat, v závěru až k podprůměrným hodnotám

Za námi je dlouhé období nadprůměrných teplot. V příštím týdnu se ovšem situace změní a teplé jihozápadní proudění vystřídá postupně chladnější západní až severozápadní. To se projeví na poklesu teplot k průměrným a postupně až podprůměrným hodnotám.

Hned první den nového týdne přinese ještě vysoké teploty (půjde o nejteplejší den nového týdne). Nejvyšší denní teploty se čekají mezi 24 °C až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku na 28 °C až 32 °C. Na obloze bude postupně přibývat oblačnosti a ojediněle, na jihu a jihovýchodě místy, se postupně přidají přeháňky nebo bouřky. V noci na úterý se na Moravě a ve Slezsku srážky objeví na většině území.

Mapa
Synoptická situace v pondělí odpoledne - hlavně jihovýchodní polovinu území ovlivní frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý budou přeháňky případně bouřky doznívat ve východní polovině území. Jinde se objeví jen výjimečně. Na obloze bude hodně oblačnosti, ale později ji bude od západu ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C.

Středa přinese proměnlivou oblačnost s ojedinělými přeháňkami. Teploty budou zase o trochu nižší. Vystoupí na 22 °C až 26 °C, jen na jihovýchodě se dostanou až na 28 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - nejtepleji bude na jihu Moravy, kde naměří až 28 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek bude na obloze od severozápadu přibývat oblačnosti a později se místy přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty zamíří na 20 °C až 24 °C, na jihovýchodě na 22 °C až 26 °C.

V závěru týdne k nám zesílí příliv chladnějšího vzduchu a čekají se až podprůměrné teploty mezi 18 °C až 22 °C. K tomu hlavně o víkendu musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami. Pocitovou teplotu bude dále snižovat až čerstvý vítr. Počasí k vodě již lákat nebude.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v sobotu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou podprůměrné, zdroj: ventusky.com