Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Po několika letech byla z našeho území velmi dobře pozorovatelná polární záře

Na severu Evropy se polární záře vyskytují poměrně často. Jen zřídka jsou ale pozorovatelné ze střední Evropy. Z našeho území jsou vidět jen výjimečně a převážně jen v místech s temnou oblohou a pomocí fotoaparátu, který více zvýrazní světlo. Nedělní večer ovšem po několika letech přinesl polární záři, která byla pozorovatelná pouhým okem a i z velkých měst u nás. Vidět byla kolem nedělních 22:00 například z Prahy (viz níže), Plzně či Ostravy. Naopak v Brně vlivem zatažené oblohy pozorována nebyla.

Záře
Praskolesy u Berouna v neděli večer - patrná je polární záře v podobě zelených skvrn na obloze, zachytil Mára Hlávka (CTRA), zdroj: facebook.com


Tzv. K-index (označující sílu geomagnetické bouře, které způsobují polární záře) dosáhl v noci hodnoty až 8 (swpc.noaa.gov). Při těchto hodnotách jsou zpravidla polární záře dobře pozorovatelné i ze střední Evropy. Tak vysoké hodnoty se ale vyskytují jen jednou za několik let.

Polární záři pozorovala řada lidí po celém Česku (v místech, kdy bylo jasno - tedy převážně v západní polovině Čech). Vidět ale byla i v ještě jižnějších oblastech na Slovensku či dokonce v Maďarsku. Nejvýrazněji byla samozřejmě pozorovatelná na severu Evropy.

Mapa
Pravděpodobnost výskytu polární záře v neděli ve 22:00, zdroj: ventusky.com

Polární záři způsobil materiál z koronálního výronu Slunce, při kterém skokově narostla rychlost slunečního větru o 100 km/s. Zemské magnetické pole bylo tímto "nárazem" krátkodobě narušené.