Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

Nad Českem je vidět polární záře, nejvýrazněji za několik let

Dnes před poledne dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí, které narušilo geomagnetické pole Země a vyvolalo výrazné polární záře. Ty byly po setmění nádherně pozorovatelné ze Skandinávie, ale postupně i z našeho území. Z řady míst na našem území byly kolem 19:00 pozorovatelné nad severním obzorem polární záře. Na řadě míst ale pozorování narušuje velké množství oblačnosti.

Polární záře
Polární záře z Českého Brodu ve středních Čechách v neděli kolem 19:00, zdroj: Lucie Vokounová

Polární záře
Pravděpodobnost výskytu polární záře dnes v 18:00 - na severu Skandinávie se vyskytuje výrazná polární záře, která je pozorovatelná i z našeho území, zdroj: ventusky.com

Polární záře byla způsobena 3. nejsilnější geomagnetickou bouří aktuálního 11letého slunečního cyklu. Ten začal ještě v roce 2019 a jeho dvě nejsilnější geomagnetické bouře byly letos v březnu a dubnu. Mnohem silnější bouře se vyskytovaly ale kolem roku 2003 (viz graf).

Graf
Intenzita geomagnetických bouří od roku 1996, zdroj: helioforecast.space

Tzv. K-index (označující sílu geomagnetické bouře, které způsobují polární záře) dosáhl v večer hodnoty až 7 (swpc.noaa.gov). Při těchto hodnotách jsou zpravidla polární záře dobře pozorovatelné i ze střední Evropy. Tak vysoké hodnoty se ale vyskytují jen jednou za několik let. Vidět je polární záře i v ještě jižnějších oblastech na Slovensku, Rakousku či dokonce v Maďarsku.

Polární záře
Polární záře z obce Knínice na Jihlavsku v neděli kolem 19:00, zdroj: Alena Novotná

Polární záře
Nádherně videtelná polární záře z Rakouska z vrcholu Sonnblick v Alpách, zdroj: foto-webcam.eu