Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Na západě Čech stoupnou hladiny řek

Přes Česko dnes přechází tlaková níže, která do západní poloviny Čech přináší trvalý déšť. Srážky budou ustávat až zítra dopoledne. Do té doby spadne na západě Čech kolem 20 mm srážek, v Krušných horách a na Šumavě až 35 mm. Na hřebenech těchto hor se objeví i sněžení. Několik centimetrů sněhu již leží v okolí Klínovce. Sněžení zde ovšem večer opět přejde v déšť (ve vyšších hladinách atmosféry se začne oteplovat).

Stoupnou řeky v Plzeňském kraji
Kvůli nasycenosti povodí se v Plzeňském kraji očekávají vzestupy hladin řek s dosažením 1. SPA, ojediněle i 2. SPA. Výraznější komplikace ovšem nehrozí. Před vzestupem hladin řek varoval i ČHMÚ.

V dalších dnech mohou povodně zahrozit znovu
Nadprůměrně bohatý na srážky bude i příští týden. Navíc po dnešních deštích se ještě více zvýší nasycenost půdy, která již bude obtížně přijímat další srážky. V příštím týdnu (zejména v druhé polovině) se mohou vyskytnout přívalové srážky v bouřkách, které by mohly způsobit i bleskové povodně. Předpovědi se ještě budou upřesňovat.

klínovec
Na západě Čech je aktuálně chladněji než na severu Skandinávie. V Krušných horách již napadlo několik centimetrů sněhu, což ukazuje i webová kamera na Klínovci Zdroj: Klinovec.cz