Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Itálie hlásí katastrofální povodně, od začátku května tu spadla více než polovina ročních srážek

Vydatné deště v minulých dnech zasáhly nejen střední Evropu, ale i západ Balkánského poloostrova, a zejména Itálii. Země, o které jsme v minulém roce slýchali hlavně v souvislosti se suchem a extrémně nízkými průtoky v řekách, zažívá povodně, které jsou nejdramatičtější v regionu Emilia-Romagna (ve kterém leží mimo jiné i Bologna). Na některých tocích jsou hlášeny extrémně vysoké průtoky atakující dokonce historické rekordy, a to hlavně na řekách Reno a Romagna a jejích přítocích. Kvůli vydatným dešťům dochází v kopcovitých oblastech k četným sesuvům půdy. Ty vedou k řadě komplikací v pozemní dopravě. Hlášeno je nejméně 9 obětí, zejména z měst Cesena a Ravena. Právě v těchto oblastech napáchala velká voda taky největší škody, dosahující katastrofických rozměrů. Povodně vedly mimo jiné i ke zrušení Velké ceny formule 1 plánované na tento víkend.


Záběry aktuálních povodní z několika významných italských měst

Co je vlastně příčinou tak extrémních dešťů a povodní? Především tlaková níže Minerva, která se na přelomu minulého a tohoto týdne vytvořila nad Libyí. Při svém postupu k severu se prohloubila a její střed se pak na několik dní prakticky bez pohybu nacházel nad střední Itálií. Na přední straně této níže proudil teplý a vlhký vzduch od jihu. Ten ji živil velkým množstvím srážkové vody, která pak vypadla nad západním Balkánem a zejména střední a severovýchodní Itálií. Intenzita srážek byla občas zesilována konvektivními buňkami a bouřkami vnořenými do frontální a cyklonální oblačnosti. Ostatně škody místy napáchal i silný vítr provázející tyto bouřky. Kvůli čerstvému větru se taky uplatnil výrazný návětrný efekt v horských oblastech.

Půda
Už začátkem května zasáhly části provincie Emilia Romagna (na výřezu oblast západně od Ravenny) vydané deště a nasytili půdu, zdroj: earthobservatory.nasa.gov

Srážky
Srážky v Itálii od začátku května, zdroj: hydrology.irpi.cnr.it

Jde přitom o třetí významnou srážkovou epizodu v této části Evropy během května. Vydatné deště přinesla tlaková níže už na začátku měsíce, kdy na některých místech spadlo až 200 mm vody. A další níže ovlivňovala Itálii v polovině minulého týdne. To vedlo k významnému nasycení půdy, někde i lokálním povodním. A současné deště, kdy spadlo dalších 100 až 300 mm, pak vedly ke katastrofálním povodním. Mimochodem v horských oblastech v pásmu jižně od Boloni po Forli spadlo od začátku května místy 400 až 600 mm vody, což je více než polovina ročních srážek! Italští meteorologové tak už teď hovoří o nejvlhčím květnu v zemi za minimálně 70 let, vydatně totiž pršelo i centrálních oblastech země.

Srážky
Úhrn srážek v provincii Emilia Romagna od začátku května, zdroj: twitter.com

Tyto mimořádně vydatné deště dorazily po dlouhém suchu, což znamená, že část vody mohla být zachycena ve vodních nádržích, případně v půdě, nicméně ta byla místy udusaná a vstřebávání vody tak bylo zkomplikováno. Rovněž pro přírodu je sice vláha nezbytná, ale v takovémto množství to po suchém období nepředstavuje zrovna vhodnou kombinaci.

Tlaková níže nad jižní Evropou se už naštěstí vyplňuje a žádné další vydatné srážky do konce týdne nejsou v oblastech zasažených povodněmi v dohledu. Voda by tak měla postupně opadávat, a to i na dolních úsecích řek. Oblast se ale z povodní bude vzpamatovávat ještě dlouho, což s ohledem na začínající hlavní turistickou sezónu není příznivá zpráva.

Srážky
V oblastech zasažených v minulých dnech extrémními dešti by do konce týdne nemělo spadnout více než kolem 20 mm srážek, zdroj: ventusky.com

Mimochodem Itálie se v posledních letech potýká se stále častějším výskytem přírodních katastrof způsobených počasím, a to v důsledku změny klimatu. Za loňský rok bylo zaznamenáno na 310 extrémních počasových událostí, které si vyžádaly 29 obětí a způsobily miliardové škody. A podle úředních odhadů je víc než 90 procent sídel v Itálii v oblastech s potenciálním nebezpečím povodní, sesuvů půdy a pobřežní eroze – adaptační opatření jsou přitom realizována jen v menší části z nich.