Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Povodně pozvolna ustupují, aktuálně stoupá hlavně Labe

Vánoční povodně jsou pomalu na ústupu. Nejhorší byla situace včera, kdy bylo rozvodněno více než 170 měřících míst, hlavně na východě Čech a na Vysočině, kde řeky působily škody a ohrožovaly lidi. Průtoky většinou byly na úrovni dvouleté nebo pětileté povodně. Dnes již počet míst s povodňovým stupněm klesl ke 140 a nadále bude pomalu klesat. Horní i střední toky již většinou klesají. Na dolních úsecích můžou vlivem dotoku hladiny nadále stoupat a přesahovat stupně povodňové aktivity. U větších toků počítejme s možným zvyšováním hladiny ještě i na středních úsecích. To se týká především Moravy, Sázavy a zejména Labe.

Povodně
Povodňové stupně dnes v 9:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Nejhorší bude ještě situace na dolním Labi, kde lze kulminaci čekat zřejmě až ve čtvrtek nebo dokonce v pátek. Aktuálně například v Děčíně Labe dosáhlo 3. SPA na 574 cm. Kulminace se očekává ve čtvrtek na 642 cm. Řeka tak ještě významně stoupne. Také v Kostelci nad Labem dosahuje 3. SPA a v Ústí nad Labem k dosažení 3. SPA chybí jen 1 cm. I v horní části Labe jsou ještě hlášeny 3. SPA, ale zde má již setrvalý stav nebo mírně klesá.

Labe
Labe v Děčíně včetně předpovědi vývoje - bude nadále zvolna stoupat, zdroj: hydro.chmi.cz

V příštích dnech se již srážky většinou neočekávají. Do pátečního večera spadne jen od 0 do 3 mm, v Krkonoších do 8 mm srážek. Jednotlivé fronty přes naše území začnou opět přecházet o víkendu, ale zhoršení povodňové situace již nepřinesou a navíc se hlavně na horách ochladí a tání sněhu zde skončí.

Srážky
Očekávané srážky do pátečního večera, zdroj: ventusky.com