Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Vydatný déšť se vrátí, opět hrozí povodně

Do Česka se opět po několika dnech vrátí vydatné srážky. Zatímco dnes se bude jednat jen o lokální bouřky, zítra a v pondělí se již rozšíří na větší část území. V bouřkách může ojediněle spadnout až 50 mm srážek a to jak v neděli, tak i v pondělí. Vydatné srážky se mohou vyskytnout na celém území, nejméně hrozí na Moravě a naopak nejvíce na horách v Čechách. Německý meteorologický institut DWD již vydal varování pro zítřejší den. Spadnout by mohlo přes 50 mm srážek a v některých oblastech Bavorska by mohla být situace i poměrně kritická.

Před vydatnými srážkami varuje ČHMÚ
Před vydatnými srážkami a bouřkami varuje také ČHMÚ. Upozorňuje především před pády stromů a rychlými vzestupy hladin horních toků řek. Zejména v povodňových oblastech hrozí v důsledku podmáčeného terénu a zesílení větru akutní nebezpečí vyvracení stromů. V důsledku spadlých srážek mohou hladiny, zejména menších toků, kolísat nebo stoupat. Půda v povodněmi zasažených oblastech je značně nasycená, vzestupy proto mohou být velmi rychlé.

Situace je ovšem složitá a numerické modely se příliš neshodují na místě spadu a množství vydatných srážek. Situace se bude ještě upřesňovat. Bouřková činnost se neočekává nijak nezvykle silná, problémem je ovšem extrémní nasycenost půdy.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Blesk
Zítřejší a pondělní bouřky do Česka přinesou vydatné srážky, kvůli nasycenosti povodí mohou rychle stoupat hladiny především horních toků řek.