Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Škody po pátečních povodních v Přímořských Alpách jsou katastrofální

V pátek Přímořské Alpy na jihovýchodě Francie a severozápadě Itálie zasáhly silné bouřky a vydatné deště (viz Ventusky). Vůbec nejhorší byla situace v oblíbeném turistickém městečku Saint-Martin-Vésubie severně od metropole Nice. Za 24 hodin zde spadlo až 500 mm srážek (Meteofrance). To vedlo k extrémnímu rozvodnění řeky Vésubie, která strhávala silnice a domy ve svém okolí. Povodňová vlna se potom šířila i do dalších měst a celé údolí hlásí katastrofální škody. Povodně si vyžádaly minimálně jednu oběť. Záchranné jednotky ovšem stále evidují nejméně osm nezvěstných lidí. I dva dny po deštích zůstává 12 obcí v okolí řeky zcela odříznutých od světa. Rozsah škod na jihu Francie ukazují včera publikované letecké záběry.



Veliké škody deště způsobily také v sousedním italském regionu Piemonte, kde voda odřízla několik vesnic a vyžádala si dvě oběti. Dva lidé jsou stále nezvěstní. V některých oblastech spadlo i kolem 600 mm srážek za 24 hodin. To je množství, které u nás v nižších polohách běžně spadne za celý rok.

Bouřky dorazily i do střední Evropy
Páteční bouřky v Přímořských Alpách se tvořily na tlakové níží Alex, která měla střed nad Francií. V noci ze soboty na neděli bouřky spojené s touto níží zasáhly i naše území. Několik bouřek bylo hlášeno na Moravě, ve Slezsku a v centrálních částech Čech. Více se ovšem bouřkový systém projevil na Slovensku, kde uhodily tisíce blesků. Četné bouřky se vyskytovaly v pásu od Jaderského moře až po Tatry.

Blesky
Blesky za sobotu ve sřední Evropě (barevně odlišeny dle času), zdroj: blesky.bourky.cz