Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Požár z okolí Hřenska znečistil vzduch na velké části našeho území

V neděli začalo v okolí Hřenska v národním parku České Švýcarsko hořet. Včera se vlivem zesílení větru a poklesu vlhkosti požár výrazně rozšířil a zasáhl i koruny stromů. Díky tomu začal produkovat značné množství kouře. Včera u nás vanul jižní vítr, které kouř odvanul na sever až severovýchod směrem do Německa. V noci ovšem přes naše území přešla studená fronta. Ta bohužel na sever našeho území srážky nepřinesla, ale postarala se o stočení větru na severozápadní. Požár se navíc dále rozšířil a v obci Mezná zasáhl i domy. Kouř s požáru tak ještě více zesílil a vítr ho rozfoukává přímo do našeho vnitrozemí.

Hlavně v severních a východních oblastech Čech se tak výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Cítit je kouř a lidé často volají z obav blízkého požáru v jejich okolí hasičům. Jedná se ovšem o kouř z požáru v Českém Švýcarsku. Špatná kvalita ovzduší se nejvíce projevila na prachových částicích PM10 (viz mapa). Nutno podotknout, že takto vysoké koncentrace se vyskytují i třeba při inverzních situacích v zimě a krátkodobě nejsou pro zdravého člověka nebezpečné.

PM10
Hodinové koncentrace částic PM10 dnes ráno, zdroj: chmi.cz

Výrazné množství kouře se ráno kolem 6:00 dostalo i nad Prahu, kde ho zaznamenaly stanice na měření kvality ovzduší. To potvrzují i pražští hasiči, kteří ráno psali, že po celém území Prahy je cítit zápach po kouři a spálenině. Nemají ovšem hlášený žádný požár v oblasti Prahy. Jedná se o zápach z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Ve všech zasažených oblastech se doporučuje omezit větrání.

Praha
Kouř z požáru lesa na Hřensku v Českém Švýcarsku již zaznamenávají i stanice v Praze v Troji, jak ukazují data ze senzorů koncentrací prašného aerosolu PM1/PM2.5/PM10, zdroj: kfa.mff.cuni.cz

Během dne bude pokračovat severozápadní proudění a zhoršená kvalita ovzduší v těchto oblastech může pokračovat. Aktuálně ovšem hodnoty prachových částic v atmosféře na řadě míst klesají. Ranní velmi výrazně zvýšené hodnoty totiž byly způsobené tím, že se během noci při klidnějším větru kouř nahromadil a ráno po zesílení a změně směru větru došlo k odvanutí velkého množství kouře z ohniska požáru.