Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Východní pobřeží USA zahalil dým z požárů v Kanadě

Již několik týdnů trápí západní Kanadu rozsáhlé lesní požáry. Oheň už v Kanadě spálil bezmála čtyři miliony hektarů plochy, což je zhruba patnáctinásobek obvykle zničeného území při lesních požárech v zemi. Díky vhodnému proudění se v tomto týdnu dostalo velké množství prachu z těch požárů až na východní pobřeží USA, které je od místa požárů vzdálené až 4000 kilometrů. New York dokonce zažívá jednu z nejhorších kvalit ovzduší za několik let. Město zahalil temný oranžový opar a dohlednost výrazně klesla. Lidem se doporučuje nevětrat a školy zrušily aktivity venku. V ovzduší se nacházely především nebezpečné prachové částice PM2.5, které se dostávají hluboko do dýchacích cest.

Kouř
Pohled na New York z webové kamery ze 7.6.2023, zdroj: nysmesonet.org

Hodnoty znečištění byly pro New York neobvykle vysoké. Oblast má po většinu roku jen nízké znečištění prachem (nenachází se zde totiž těžký průmysl a lokalita je u oceánu). Místní média poznamenávají, že zatímco New York se nyní na pár dní zahalil do škodlivého oparu, ve městech v Indii či Číně jsou takové úrovně znečištění na denním pořádku.

Prach
Kvalita ovzduší v USA dnes dopoledne - prach z požárů v Kanadě výrazně znečistil ovzduší daleko od místa požáru, zdroj: ventusky.com

Prach
Prach z požárů byl dobře patrný i na satelitních snímcích (hnědá barva) - snímek ze včerejšího dopoledne, zdroj: ventusky.com

Prach se nyní dostává nad Atlantik, kde budou jeho koncentrace postupně klesat a z atmosféry ho bude vymývat déšť. Až do Evropy se tak ve významnějším množství nedostane. Může ovšem ovlivnit počasí nad Atlantikem. Prach z požárů v atmosféře funguje jako kondenzační jádra a podporuje vznik oblaků a srážek.