Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Větrno a hlavně na jihozápadě přeháňky, více srážek dorazí zítra

Česko nepokryl saharský prach, ale vesmírný prach ukázala překvapivá měření

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla a není tak skutečný.

Nebe nad Českem zakalilo o víkendu značné množství prachu, kvůli kterému musela být na řadě míst vyhlášena smogová situace a obtížně byla rozpoznatelná i obloha. Původní informace hovořily o tom, že se u nás vyskytuje saharský písek. Dnes zveřejněná měření a analýzy prachu to ovšem nepotvrdila. Ani na autech nebyl pozorován klasický žlutohnědý povlak, který se u nás běžně při výskytu saharského písku vyskytuje.

Vesmírný prach
Výskyt vesmírného prachu nad Plzní v neděli odpoledne - dohlednost se výrazně snížila a nebe pokryla zajímavá oblačnost

Co tedy zakalilo oblohu a znečistilo ovzduší? Šlo překvapivě o vesmírný prach. Ten se v minulém týdnu dostal do stratosféry a postupně klesal až do atmosféry. Jeho původ je zatím neznámý, ale zřejmě pochází ze vzdálených planet nebo rozpadajících se asteroidů. Není dokonce vyloučeno, že by mohlo jít i o mnohem vzácnější hvězdný prach, což ale budou muset potvrdit nebo vyvrátit podrobnější analýzy. V každém případě je tento prach vzácný a drahý. Meteorologové, kteří mají speciální přístroje na zachytávání prachu v ovzduší, tak nyní v laboratořích disponují vzácným materiálem, jehož hodnota se může pohybovat kolem několika milionů korun. V mikroskopickém množství obsahuje totiž i kovy, které se na naší planetě běžně nevyskytují. To vedlo řadu lidí k pokusům prach z ovzduší dostat bez speciálních přístrojů. Nejčastěji k tomu využívají mokrý hadr natažený na šňůře, do kterého se prach vsákne a potom ho lze s vodou vymačkat do kýblu a po vyschnutí vody zbyde vzácný prach, jehož hodnota může činit několik tisíc korun.

Vesmírný prach
Přístroje na měření kvality ovzduší, které zachytily vzácné množství prachu, zdroj: en.wikipedia.org

Někteří lidí na sociálních sítí měření vědců zpochybňují s tím, že jde o chemikálie cíleně vypouštěné z letadel (tzv. chemtrail). Taková tvrzení jsou ovšem nepravdivá. Výskyt vesmírného prachu v ovzduší potvrdila také Americká vesmírná asociace pomocí dálkových měření Země. Oblak vesmírného prachu se nejvíce držel nad střední Evropou a dle vývoje v čase nepřišel z Afriky, nýbrž sedavými pohyby ze stratosféry.

V dalších dnech se vesmírný prach z atmosféry rozptýlí a vzduch se opět vyčistí. Jestli se daný jev bude opakovat i v budoucnu je aktuálně nejisté. V minulosti ještě pozorován nebyl. Podle predikcí by se ovšem mohl vrátit přesně za rok.