Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V severozápadní polovině Čech občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Na Prachaticku napadlo až extrémních 70 cm sněhu, přívaly sněhu tu odřízly řadu obcí

Již v noci na pátek začalo na jihu Čech sněžit. Během včerejšího dne se sněžení rozšiřovalo dále na naše území. V noci na dnešek ale na jihu Čech výrazně zesílilo. V některých okresech dosáhlo až extrémní intenzity, která je v našich oblastech mimořádná. Vůbec nejvíce sněhu hlásí jih Šumavy v okrese Prachatice. Například na Bučině u Kvildy (1150 m n. m.) v noci během 4 hodin přibylo až 40 cm sněhu a celkově zde leží rovný metr sněhu. Tak extrémní sněžení hlásily ale i níže položené obce. Například Strážný měl kolem 18:00 cca 30 cm sněhu. Dnes nad ránem zde leželo 70 cm sněhu. Také ve Vimperku leží necelých 50 cm sněhu. Šumavské Hoštice na Prachaticku potom hlásí dokonce 80 cm sněhu z toho 70 cm je nového. Místní obce jsou odříznuté a na řadě míst padají pod tíhou sněhu také stromy. V regionu je kalamitní situace.

Sníh
Šumavské Hoštice dnes nad ránem - leželo zde 75 cm sněhu a stále sněžilo, zaslal Marty78, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Sníh
Šumavské Hoštice dnes nad ránem - leželo zde 75 cm sněhu a stále sněžilo, zaslal Marty78, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Velmi vydatné sněžení zasáhlo celý jih Čech, Vysočinu a jih Plzeňského kraje. Zde i v nižších polohách často napadlo přes 30 cm sněhu. V sousedních oblastech připadlo většinou od 10 do 30 cm sněhu. Naopak nejméně zatím sněžilo na severu Čech a jihovýchodě Moravy.

Sníh
Srážkové úhrny od včerejších 7:00 do dnešních 7:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Sněžení dnes během dne bude pokračovat, ale jeho intenzita klesne a k večeru začne od severozápadu ustávat. Jen v Moravskoslezském kraji a okolí naopak odpoledne zesílí. Připadne ještě většinou od 2 do 10 cm sněhu, v Moravskoslezském kraji a okolí to může být až 20 cm.

Naměřené hodnoty nového sněhu jsou extrémní, ale zcela nejvyšší hodnota nového sněhu za 24 hodin ze všech stanic na našem území připadá na 16. dubna 1916, kdy napadlo na Lysé hoře 108 cm nového sněhu za 24 hodin. V nižších polohách jsou rekordy přírůstku sněhu za 24 hodin většinou mezi 30 až 50 cm, ve vyšších polohách mezi 60 až 80 cm (jen pět nejvyšších denních úhrnů sněhu u nás zaznamenaných je přes 80 cm). Zaznamenané sněžení na Prachaticku s přibližně 50 až 70 cm nového sněhu za 24 hodin přineslo v tomto ohledu regionální rekordy, ale celonárodní nepřekonalo.