Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Sucho zesiluje, v Polsku hlášeny prachové bouře

Za poslední měsíc na řadě míst v Čechách nespadl ani 1 mm srážek. Například v Praze v dubnu zatím pršelo jen jednou a spadlo pouze 0,8 mm srážek. Vydatnější déšť se zde vyskytl naposledy v polovině března - tedy před více než měsícem. Podobná situace je i na řadě jiných stanic ve středních Čechách, kde je aktuálně situace nejhorší. Nedostatek srážek vede k vysokému riziku požárů. Na Velikonoční pondělí například rozsáhlý požár lesa na okraji Plzně zaměstnal desítky hasičů a nasazena musela být dokonce helikoptéra.

Velmi špatná situace panuje také v severním Německu a v Polsku. Zde je sucho z celé Evropy aktuálně nejhorší. V Polsku dnes dokonce silný vítr zvedl mohutné prachové bouře, které byly pozorovatelné i na satelitních snímcích. Dohlednost byla během prachových bouří velmi nízká a komplikovala dopravu i na silnicích (viz níže umístěné fotografie z dnešního odpoledne z Polska).

Nad Evropu se navíc dostává saharský písek ze severu Afriky. Ten se ovšem nad naším územím až k zemi nedostane. Ve středu a ve čtvrtek, kdy budou jeho koncentrace nejvyšší, totiž pršet nebude a tak zůstane jen vysoko v atmosféře a k zemskému povrchu se ho dostane jen málo.

Požáry
Riziko požárů v Evropě - nejvyšší je ve střední Evropě, kde je aktuálně největší sucho, zdroj: Copernicus.eu.