Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Při dobré dohlednosti můžete vidět Prahu z Brna, jen si musíte dát pozor na názvy míst

Lze za dobré viditelnosti vidět Prahu z Brna (či obráceně)? Jde, ale musíte si předem ujasnit, jaká místa myslíte. Dnes například bylo díky dobré dohlednosti vidět panorama Prahy z Brna. V případě Prahy opravdu myslíme naše největší město, ale v případě Brna již myslíme vrchol Brno v Křivoklátské vrchovině s nadmořskou výškou 718 m (viz mapy.cz) vzdálený od města Prahy 60 km vzdušnou čarou. Své jméno vrchol získal v době národního obrození právě podle největšího moravského města. Právě z něho dnes byly pozorovatelné například pražské mrakodrapy, jeřáby nebo reklamní poutače (ideálně dalekohledem, ale lehce i lidským okem). Panorama Prahy je zde pozorovatelné odlesněným průsmykem, kudy vede elektrický proud na vrchol.

Nutno podotknout, že město Brno je od města Praha vzdáleno téměř 200 km a obě místa leží v nížině, takže z jednoho města do druhého dohlédnout nelze. Ve výhledu v tomto případě bude vždy bránit Vysočina a navíc už díky zakřivení země není možné obě místa s podobnou nadmořskou výškou pozorovat na takovou vzdálenost.

Praha - Brno
Panorama města Prahy z vrcholu Brno v Křivoklátské vrchovině dne 21. května 2021

Praha - Brno
Vzdálenost vrcholu Brno a mrakodrapu V Tower v Praze, zdroj: mapy.cz

Nedaleko vrcholu Brno najdeme v Brdech také vrchol se jménem Praha. Pokud byste ovšem chtěli pozorovat město Praha z vrcholu Prahy máte smůlu. Směrem na severovýchod je vrchol zalesněný a nenabízí výhledy. Vydat byste se museli jen na tamní radarovou věž, ale ta je veřejnosti nepřístupná. Z několika míst v Brdech si ovšem můžete dopřát zajímavé pozorování vrcholu Brno a zároveň vrcholu Praha (tedy vlastně pozorovat Brno a Prahu zároveň).