Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Nový týden doprovodí místní přeháňky, někde i zabouří

Duben u nás byl teplotně podprůměrný. S příchodem května se ale počasí začíná měnit. Teploty již budou odpovídat dlouhodobým průměrům a hlavně odpoledne se přidají místy přeháňky nebo i bouřky.

V pondělí bude na obloze hodně oblačnosti a hlavně odpoledne se místy přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Nejčetnější budou na jihozápadě Čech. Samotné bouřky budou spíše slabé, ale přechodně i tak mohou přinést prudký déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C, na jihovýchodě až na 21 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pondělí 2. května odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v celé střední Evropě budou teploty průměrné, zdroj: ventusky.com

V dalších dnech se počasí měnit nebude. V úterý se očekávají opět místy přeháňky nebo bouřky. Jen na severozápadě se objeví ojediněle.Ve středu jich bude málo na severu Čech. Ve čtvrtek a v pátek se opět mohou objevit kdekoliv. Denní maxima budou stále kolem 18 °C, ranní minima kolem 7 °C.

Mapa
Synoptická situace ve středu - počasí u nás bude ovlivňovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu, zdroj: metoffice.gov.uk

O víkendu zřejmě přeháněk ubude a teploty zůstanou stále kolem 18 °C. Přesná lokalizace přeháňky bude v průběhu příštího týdne obtížná. Půjde často o málo pohyblivé přeháňky. Nejčetnější budou samozřejmě na horách a blízkém okolí. Výrazně se také budou lišit celkové úhrny. Spadnout u nás může za celý týden týdnu od 5 do 50 mm srážek (nejvíce to bude na horách a v místech, kde se vyskytnou opakovaně bouřky).

Srážky
Očekávané úhrny srážek za celý týden - celkové úhrny se budou lišit dle místa (někde může spadnout jen do 5 mm, jinde až 50 mm), zdroj: ventusky.com