Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Počasí ve znamení častých přeháněk a podprůměrných teplot

Po většinu tohoto týdne u nás panovaly letní teploty. V příštím týdnu už nás tak teplé počasí nečeká. Proudit k nám totiž bude chladnější a vlhčí vzduch. Hned první den nového týdne přinese hodně oblačnosti a často se objeví přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejčetnější budou na severu území. Denní maxima zamíří na 19 °C až 23 °C. Na začátku srpna jde o přibližně 4 °C nižší teploty, než je obvyklé. Přelom srpna a července u nás zpravidla bývá vůbec nejteplejším obdobím roku.

Teplota - odchylky
Ochylka teploty od dlouhodobého průměru v pondělí odpoledne - na velké části Evropy budou teploty podprůměrné (o cca 5 °C), nadprůměrné teploty hlásí jen Balkán, zdroj: ventusky.com

V úterý ráno se sice na řadě míst dočkáme i modré oblohy, ale během dne bude od západu oblačnosti přibývat. Odpoledne se od západu opět často přidají přeháňky nebo i bouřky. Na Moravu a Slezsko dorazí až večer. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C, na jihovýchodě až na 26 °C. Hodně oblačnosti bude na obloze také ve středu, ale přeháňky se objeví hlavně na horách. Denní maxima budou kolem 22 °C. Více srážek zřejmě opět přinese čtvrtek. Denní maxima se očekávají kolem 20 °C.

Mapa
Synoptická mapa ve středu odpoledne - nad střední Evropu se usadí tlaková níže, díky které bude na obloze hodně oblačnosti a přinášet bude i srážky, zdroj: metoffice.gov.uk

Oteplení k nám dorazí zřejmě v závěru týdne, kdy se teploty na většině území dostanou přes letních 25 °C. Spolu s tím i ubude srážek. Předpovědi na závěr týdne se ale ještě budou upřesňovat. Před námi je tak další týden s nestabilním počasím. Hlavně začátek týdne bude teplotně podprůměrný s častými přeháňkami. O něco tepleji bude jen na jihovýchodě území, kde se například v úterý maxima dostanou až na letních 26 °C.