Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

V polovině nového týdne se objeví přeháňky i bouřky, jinak bude počasí klidné

Před námi je teplotně průměrný týden, který bude odpovídat začátku července. Srážkově bude naopak spíše podprůměrný. Srážky se objeví hlavně v polovině týdne. Nejvíce jich bude ve středu, kdy přes naše území přejde zvlněná studená fronta. V závěru týdne ale srážky zase ustanou a prosadí se slunečné počasí. Spolu s tím i výrazně porostou teploty.

V pondělí se sice srážky nevyskytnou, ale jasno na obloze nebude. Očekává se většinou polojasno, během dne může být i oblačno. Denní maxima vystoupí na 22 °C až 26 °C, na jihovýchodě až na 27 °C. Pocitovou teplotu ale v průměru až o 5 °C opět sníží vítr. Pondělí bude největrnějším dnem nového týdne.

Vítr
Rychlost větru v nárazech v pondělí ve 14:00, zdroj: ventusky.com

V úterý se očekává skoro jasno až polojasno, postupně až oblačno a hlavně na jihu se ojediněle objeví slabá přeháňka. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C. Vítr se již oproti pondělí utiší.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v úterý odpoledne - teploty budou většinou odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období

Ve středu přes naše území začne přecházet zvlněná studená fronta. Bude tak oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno. Postupně se přidají přeháňky, odpoledne místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty zamíří na 24 °C až 28 °C, na východě až na 29 °C.

Fronta
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní studená fronta, rychlost jejího přechodu bude záviset na tom, jak moc se bude vlnit, zdroj: metoffice.gov.uk

Počasí ve čtvrtek bude záviset na tom, jak rychle zvlněná studená fronta opustí naše území. Některé modely očekávají rychlý přechod a čtvrtek již beze srážek. Jiné modely ale čekají ještě místy přeháňky. Teploty budou mezi 21 °C až 25 °C.

V pátek se očekává skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letních 23 °C až 27 °C. Víkend už bude slunečný a teploty začnou růst. V neděli se již dostanou na tropických 32 °C.