Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Nový týden občas s přeháňkami, teploty začnou stoupat

Končící týden byl v Česku teplotně podprůměrný, ale alespoň přinesl potřebnou vláhu. V příštím týdnu už se teploty vrátí k normálním hodnotám pro přelom května a června. Hned první den nového týdne bude ještě teplotně podprůměrný. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 °C až 18 °C, na jihovýchodě až na 21 °C. Během dne se potom budou tvořit hlavně v severozápadní polovině Čech přeháňky a ojediněle i bouřky. Jinde se naopak srážky objeví jen ojediněle.

Úterní ráno bude s teplotami mezi 7 °C až 3 °C chladné. Ojediněle se objeví i přízemní mrazíky. Během dne už se ale teploty zlepší. Odpolední maxima vystoupí na příjemných 19 °C až 23 °C, na jihovýchodě až 24 °C. Během odpoledne od západu dorazí další déšť a přeháňky. Deštivá bude i noc na středu.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás ovlivní frontální vlna z Alp, která přinese postupně déšť, zdroj: metoffice.gov.uk

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty budou blízko normálním hodnotám, zdroj: ventusky.com

Ve středu srážky ustanou, převládne polojasno a teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. Ve čtvrtek přes naše území přejde slabší studená fronta, kterou doprovodí přeháňky a na východě i bouřky. Denní maxima mírně poklesnou na 18 °C až 22 °C. V pátek se ovšem opět oteplí na 21 °C až 25 °C a srážky se nečekají. Na předpověď na víkend se v současné době modely neshodují. Zřejmě se opět vrátí přeháňky a přijde i ochlazení. Počasí bude dobře odpovídat začátku meteorologického léta, které nastane ve středu 1. června. První dny meteorologického léta nabídnou normální teploty a přiměřené množství srážek.