Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Příroda se neobvykle brzy probouzí, kvetou sněženky

Každoročně v únoru začíná pylová sezona v souvislosti s tím, že začínají kvést první stromy, kterými jsou líska a olše (během teplého ledna mohou začít kvést i dříve, stalo se tak například v minulém roce, kdy se ale kvetení v chladnějším začátku února zastavilo). Dodejme, že olše i líska vykazují zkřížené reakce s pyly břízy. Kdo je tedy alergický na břízu, pravděpodobně bude reagovat i na pyly olše a lísky. Letos se neobvykle brzy probouzí první květiny. V přírodě aktuálně začalo dokonce fenologické předjaří. Sněženky (ikoničtí poslové jara) kvetou již i ve středních polohách (např. v Českém Středohoří či v Chřibské).

Sněženka
Sněženky (posly jara) nyní najdete na řadě míst, zdroj: en.wikipedia.org

Přírodě může takto brzký nástup kvetení uškodit. Letos je sice v půdě hodně vody a rostlinám tak nehrozí sucho. Poškodit je ale mohou březnové nebo dubnové mrazy. V březnu se u nás v historii vyskytly i mrazy pod -10 °C v nižších polohách, které by nyní probouzející se přírodu poškodily. V posledních letech příroda opakovaně rozkvétá výrazně dříve než kdysi, což je jeden ze znaků změn klimatu.

Dosavadní průměrná teplota za únor se v nižších polohách pohybuje kolem 6 °C (o 5 °C vyšší, než je normální). To je běžná hodnota pro přelom března a dubna. Počasí je tak o více než měsíc napřed. Vysoké teploty navíc budou pokračovat i v nejbližších dnech.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v sobotu odpoledne ve střední Evropě - teploty jsou o 10 °C vyšší, než je běžné, zdroj: ventusky.com