Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Jižní Alpy zasypávají přívaly sněhu

Počasí v Evropě opět přináší řadu komplikací. Irské pobřeží dnes očekává až 14 metrů vysoké vlny. Před vysokými vlnami platí upozornění také na pobřeží Francie, Španělska a Portugalska. Atlantský oceán rozbouřila hluboká tlaková níže, která dnes zasáhne zejména Britské ostrovy. Další tlaková níže nad Středozemním mořem přináší již několik dní vydatné sněžení do jižních částí Alp. Vydatné srážky hlásí sever Itálie a část Rakouska. V Rakousku přívaly sněhu postihly Tyrolsko (okres Lienz) a Korutany (okresy Hermagor a Spittal an der Drau). Naopak silná ledovka se dnes vytvořila ve Štýrsku. Výška sněhové pokrývky už v některých oblastech přesáhla 300 cm. V Rakousku na hoře Sonnblick leží 360 cm sněhu. Přívaly čerstvého sněhu uzavírají silnice, školy, vyžádaly si již několik obětí a zvýšily riziko lavin na nejvyšší stupeň.

Na jihu Rakouska nejvíce srážek od roku 1917
Počasí v Rakousku je v letošním lednu extrémní. Ze zprávy rakouského meteorologického ústavu ZAMG vyplývá, že na jihu země ve východním Tyrolsku a Horních Korutanech byl letošní leden nejdeštivější od roku 1917. Většina srážek ovšem spadla v nižších polohách ve formě deště. Letošní leden byl totiž zároveň nadprůměrně teplý. V celém Rakousku byl pátý nejteplejší za posledních 246 roků a v některých oblastech dokonce zcela nejteplejší za celou dobu měření.

Fotogalerie

Fascinující snímky posílají lidé především z italského městečka Livigno u hranic se Švýcarskem (první tři fotografie) a rakouského města Lienz (následující dvě fotografie).