Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Proměnlivé počasí bude pokračovat, krátká ochlazení budou střídat oteplení

V prosinci se u nás zatím střídají teplejší období s těmi chladnějšími, které jsou ovšem o poznání kratší a srážkově chudší. Na řadě míst tak zatím vůbec nesněžilo a sněhová pokrývka se vytvořila většinou jen na horách. V příštích dnech bude tento charakter počasí pokračovat.

Dnes k nám proudí teplejší vzduch. Denní maxima zamíří na 5 °C až 9 °C. V noci na zítřek k nám ovšem po přechodu slabší studené fronty začne proudit chladnější vzduch a vrátí se alespoň noční mrazy. Zítra ráno naměříme -1 °C až 3 °C. Odpoledne potom maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C. Spolu s přílivem chladnějšího vzduchu ovšem ustanou srážky a sněhové přeháňky se objeví jen ojediněle. Nejsilnější mráz se u nás vyskytne v noci z úterý na středu, kdy teploty klesnou na -2 °C až -6 °C. Během dne potom naměříme 0 °C až 4 °C. Na obloze bude většinou slunečno.

Větrný a srážkově bohatší konec týdne
Ve čtvrtek se opět zatáhne, rozfouká se čerstvý vítr a postupně se přidají i srážky. Ty budou nejčastější v pátek a v sobotu. Spolu s nimi k nám ovšem opět pronikne o trochu teplejší vzduch a v nižších polohách tak opět bude sněžení přecházet do deště. Na horách ovšem připadne od 10 do 20 cm sněhu. V neděli k nám zřejmě pronikne ještě teplejší vzduch a déšť se objeví i na horách. Sníh tak bude opět tát. Na počátku příštího týdne modely opět očekávají inverzní charakter počasí s vysokými teplotami hlavně na horách. Před námi je tak proměnlivé počasí, kdy se u nás budou střídat jednotlivé frontální systémy s různými vzduchovými hmotami.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
V pátek a v sobotu se u nás očekávají četnější srážky, které budou na horách sněhové - zatím modely očekávají, že zde napadne od 10 do 20 cm sněhu. V neděli ovšem vlivem oteplení začne sníh opět tát. Autor: Divoch Novohradský