Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V severozápadní polovině Čech občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Spolu s Krkonošemi už i Krušné hory hlásí půl metru čerstvého sněhu

Hory v posledních dnech hlásí bohatou sněhovou nadílku. Včera se přes půl metru poprvé dostala na hřebenech Krkonoš, dnes se k podobné hodnotě přiblížily i nejvyšší vrcholy Krušných hor. Vůbec nejvíce sněhu má Luční bouda a Sněžka, kde leží kolem 60 cm. Na Klínovci a Fichtelbergu, tedy dvou nejvyšších vrcholech Krušných hor, leží kolem 50 cm sněhu. Ostatní hory u nás zaostávají. Hřebeny Šumavy, Jeseníků a Beskyd hlásí většinou od 30 do 40 cm sněhu. S klesající nadmořskou výškou sněhová pokrývka rychle klesá. Z horských obcí má nejvíce sněhu Pec pod Sněžkou, kde leží 21 cm. Podobnou výšku sněhu hlásí i osady v Krušných horách. Šindelová (Obora) v nadmořské výšce jen 589 m má 18 cm sněhu.

Luční bouda
Vývoj sněhové pokrývky na Luční boudě - kolísání způsobuje vítr (na hřebenech Krkonoš s nárazy kolem 80 km/h), zdroj: chmi.cz

Pec pod Sněžkou
Pec pod Sněžkou dnes dopoledne - leží zde přes 20 cm sněhu, zdroj: kamery.humlnet.cz

Z krajských měst má nejvíce sněhu Ústí nad Labem. Na okrajích města zde leží až 12 cm sněhu. Tedy dokonce více než v Jihlavě na Vysočině, kde leží 8 cm. Jen o 1 cm více než Jihlava má Liberec. Další krajská města hlásí většinou jen poprašek nebo pár centimetrů sněhu.

Množství sněhu v předchozích dnech výrazně ovlivňoval severozápadní vítr. Díky tomu má nejvíce sněhu severozápadní návětří hor. Naopak na závětrných stranách hor a v nižších polohách sněžilo jen málo. Navíc se teploty ještě v nižších polohách dostávají nad bod mrazu a sníh tak odtává. V novém týdnu bude sníh nadále přibývat (zřejmě kromě pátku, kdy se přechodně oteplí). Na konci týdne na hřebenech Krkonoš můžeme naměřit i rovný metr sněhu, což je na úvod prosince nadprůměrná hodnota.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - srážky se díky větru vyskytují hlavně ve vyšších polohách, zdroj: hydro.chmi.cz