Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

V Pyrenejích napadly až dva metry sněhu

Přelom minulého a tohoto týdne přinesl vydatné sněžení do poměrně značné části evropského kontinentu. Nejvíce nového sněhu ovšem připadlo v oblasti Pyrenejí, kde napadlo během minulého týdne až dva metry sněhu. Čerstvá nadílka ale nebyla k vidění ve všech polohách, níže položené stanice zaznamenávaly převážně srážky v podobě deště.

Dne 30. ledna oblastí severního Španělska a zmíněných Pyrenejí začala přecházet zvlněná studená fronta, která přinesla výrazné srážkové úhrny, kdy například na stanici Bilbao-Sondica naměřili 31. ledna k sedmé hodině ranní 84,8 mm srážek za 24 hodin. Stanice však leží v nadmořské výšce 42 m n. m., a tak zde po sněhu nebyla ani památka. Ve městě Pamplona, které bychom při této situaci mohli považovat za ležící spíše na závětrné straně hor, také spadlo za stejné období poměrně velké množství srážek, a to konkrétně 55,5 mm. Tady se již nejednalo jen o dešťové kapky, ale i o sněžení, neboť leží ve výšce téměř 500 m n. m. Pro místní není bílá pokrývka něčím zvláštním, ale pozastavili se přeci jen nad jejím množstvím.

Sníh
Výsledek sněžení pohledem družice Terra z jejího přeletu 3. února (sníh obarven červenou barvou) - oblast na hranicích Francie a Španělska, zdroj: NASA

Nejvíce postiženou oblastí byly západní Pyreneje, jak na španělské, tak na francouzské straně masivu. Většina horských lyžařských středisek vítá příchod sněhové nadílky, zvláště v posledních letech, s otevřenou náručí, zde však museli provoz dočasně pozastavit z důvodu neprůjezdnosti komunikací či lavinového nebezpečí. Řada obyvatel tak raději nechala své automobily doma a využila k přesunům osvědčených běžeckých lyží. Ti, kteří však zatoužili po jízdě autem i v takovýchto podmínkách a nemají garážové stání, trávili dlouhou dobu tím, než svého čtyřkolového miláčka z drápů bílé nadílky vyprostili.

Výstrahy na nebezpečné meteorologické jevy, které vydává španělská a francouzská meteorologická služba, jsou v platnosti i na nadcházející dny, proto by se měli turisté pohybovat velice opatrně. V platnosti jsou varování proti lavinám, silnému větru, sněžení i nízkým teplotám.

Fotogalerie

Přívaly sněhu zachytila řada lidí na fotografiích, které zaplavily sociální sítě. Níže si můžete prohlédnout několik vybraných fotografií ze sněhem zasypaných Pyrenejí.