Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Od čvrtka pozor na prudký vítr a na horách vydatné srážky, hrozí škody

Před námi je hodně nestabilní počasí, které přinese i řadu nebezpečných jevů, při kterých budou hrozit škody. Nejvíce komplikací přinese silný nárazový vítr.

Zítra počasí u nás bude ovlivňovat studená fronta. Díky ní se rozruší aktuálně silná teplotní inverze a do vyšších poloh se vrátí mrazy. Ráno se na Moravě ojediněle objeví i mrznoucí srážky. Během dne se srážky objeví už jen místy, hlavně na horách. V polohách nad 600 m půjde o sněžení. Na horách připadne kolem 5 cm sněhu. Spolu s tím začne zesilovat vítr. Během dne bude čerstvý s nárazy kolem 50 km/h. Škody zatím působit nebude.

V noci ze středy na čtvrtek na horách srážky naberou na intenzitě a na návětřích Šumavy, Krkonoš, Jizerských a Orlických hor bude sněžit až velmi vydatně. Během dne ale vlivem oteplení bude hranice sněžení stoupat z ranních cca 600 m až na odpoledních 1200 m. I přes změnu skupenství ale srážky budou stále vydatné. V noci ze čtvrtka na pátek potom přes naše území přejde i studená fronta, která může přinést bouřky. Po jejím přechodu se v pátek opět ochladí a intenzita srážek klesne. Do pátečního rána (od středečního, tedy za 48 hodin) spadne celkově od 10 do 30 mm srážek, na horách v Čechách kolem 50 mm, na Šumavě a v Krkonoších až kolem 80 mm. Tak velké srážkové úhrny mohou vést v oblasti Šumavy, Krkonoš a Jizerských hor k rychlým vzestupům horních toků řek s dosažením stupňů povodňové aktivity.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do pátečního rána (od středečního, tedy za 48 hodin), zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek bude také dále zesilovat vítr. Během dne bude silný s nárazy kolem 70 km/h (hlavně v Čechách), na horách kolem 100 km/h. Ještě více ale nabere na intenzitě při nočním přechodu studené fronty ze čtvrtka na pátek, kdy může na frontě přechodně dosáhnout nárazů 90 km/h i v nižších polohách. Tak silný vítr již bude působit škody. Vlivem sněžení a větru budou také ve čtvrtek ráno a dopoledne silnice na hory velmi špatně sjízdné.

Silný až prudký vítr u nás vydrží po celý pátek. V nárazech dosáhne zřejmě rychlosti opět až 90 km/h i mimo hory, na horách až 120 km/h. Předpověď síly větru v pátek se ale ještě bude upřesňovat. Vyskytovat se k tomu budou i husté sněhové přeháňky, jen v polohách pod 400 m budou smíšené nebo dešťové.

Nárazy
Očekávané maximální nárazy větru do sobotního rána, zdroj: ventusky.com

V sobotu se opět čekají sněhové přeháňky, jen v polohách pod 300 m budou smíšené nebo dešťové. Odpoledne se ale od západu začne oteplovat a hranice sněžení bude stoupat. Vítr o něco zeslábne.

Na Štědrý den už k nám plně pronikne opět teplý vzduch. Pršet bude i na horách a denní maxima zamíří na 4 °C až 8 °C. Stále bude větrno. Na začátku dalšího týdne se teploty mohou dostat až na 10 °C. Minimálně úvod Vánoc tak bude teplotně nadprůměrný.

Teploty
Očekávané teploty na Štědrý den odpoledne, zdroj: ventusky.com