Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Absolutní rekord pro červen padl, Doksany hlásí 38,9 °C

Čechy dnes zažívají na červen extrémní horka. Na zhruba 40 % území se odpolední maxima pohybují nad 35 °C (jedná se tedy o tzv. super-tropický den). V Doksanech dokonce po 15. hodině padl absolutní teplotní rekord pro červen. Na profesionální stanici ČHMÚ zde teplota vystoupila na 38,9 °C. Původní historické maximum pro červen přitom činilo 38,2 °C z 22. června 2000 a pocházelo ze stanice v Brně - Žabovřeskách. Absolutní rekord pro celý rok (40,4 °C) ze srpna roku 2012 z Dobřichovic ovšem dnes teploty nepřekonají. Nad 40 °C se již nedostanou. I tak se ovšem jedná na červen o výjimečné teploty. Červen je statisticky nejchladnějším letním měsícem. Letos je ovšem extrémně teplý (na řadě míst nejteplejší v historii měření).

Z velkých měst horka nejvíce zasáhla Plzeň a Ústí nad Labem, kde teploty dosahují na téměř 38 °C. V Praze, Karlových Varech a Pardubicích je kolem 36 °C. Teploty ještě stále rostou a maximální hodnoty pro naše území budou známy až k večeru.

Vedra trápí v těchto dnech také Francii a Německo. Před malou chvílí v Berlíně naměřili až 38,6 °C, což je stejně jako u nás historicky nejvyšší červnová teplota v Německu. Původní rekord pocházel z roku 1947 a činil 38,5 °C.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Teploty
V Čechách je na velké částí území přes 35 °C (temně rudá barva na mapě).