Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Ve Španělsku naměřili 38,8 °C, jde o historicky nejvyšší dubnovou teplotu v Evropě

Na jihu Španělska a Portugalska se včera vyskytovaly teploty přes 35 °C. Ve městě Córdoba na profesionální stanici na letišti teplota dokonce vystoupila na 38,8 °C. Jde o dubnový rekord nejen pro Španělsko, ale celou Evropu. Za dobu měření ještě nikdy tak teplo v dubnu v Evropě nebylo. Přímo na stanici na letišti v Córdobě byl předchozí rekord překonán o více než 4 °C. Dosavadní dubnové rekordy zde dosahovaly nejvýše 34 °C. Předchozí rekord pro celou Evropu pocházel také z jihu Španělska z města Elche, kde v dubnu roku 2011 bylo 38,6 °C.

Rekordy
Dubnové rekordy pro stanici na letišti v Córdobě za dobu měření, zdroj: aemet.es

Rekordní vedra ohlásilo také sousední Portugalsko. Zde bylo nejtepleji na stanici Mora, kde teplota vystoupila na 36,9 °C a také překonala absolutní rekord pro duben. V jižnějších oblastech se teploty dostávaly i přes 40 °C. V Maroku včera naměřili 41,3 °C (opět šlo o rekordní hodnotu).

Rekordy
Mapa s přehledem překonaných národních měsíčních rekordů z 27. dubna 2023, zdroj: infoclimat.fr

Nadprůměrně vysoké teploty budou na Pyrenejském poloostrově pokračovat i celý příští týden, ačkoliv teploty trochu poklesnou. Výraznější ochlazení ale dorazí až za další týden. Takto brzká a rozsáhlá vlna veder je zde rekordní.