Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

První dubnové ráno bylo rekordně chladné, na Jizerce i pod -20 °C

Dnešní ráno bylo rekordně chladné. Na řadě stanic byly dokonce naměřeny nižší teploty než za celou zimu. Vůbec nejnižší teplota byla naměřena v Jizerských horách, kde v osadě Jizerka klesla až na -22,8 °C, což je vůbec nejnižší hodnota zaznamenaná v letošním roce na našem území. Pod -15 °C se teplota dostala na Šumavě, kde bylo nejchladněji na Kvildě (-17,6 °C). Podobně bylo také v mrazových kotlinách v Krušných horách, kde na stanici Jelení nedaleko Klínovce teplota klesla na -17,1 °C. V Krkonoších dokonce -16,5 °C naměřili i na vrcholové stanici na Luční Boudě.

Velmi mrazivo bylo i mimo hory. Teploty se pohybovaly většinou mezi -4 °C až -8 °C a na řadě stanic se jednalo o nejchladnější noc letošního roku. Rekordně nízké teploty pro 1. duben zaznamenala brzy ráno více než třetina ze zhruba 150 stanic, které měří 30 a více let. Z toho bylo 14 stanic s nejnižší zaznamenanou teplotou za celý měsíc duben.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Teplota
Průběh teploty na stanici Jizerka (rašeliniště), kde teplota klesla na -22,8 °C. Bíle je znázorněna sněhová pokrývka (leží zde necelých 30 cm sněhu), zdroj: chmi.cz