Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Rekordní mrazy končí, zasype nás sníh

V noci na dnešek bylo opět velmi mrazivo. Rekordy padly na 75 stanicích ČHMÚ (ze 150). Na většině území se teploty pohybovaly mezi -15 °C až -20 °C. Z větších měst bylo nejmrazivěji v Liberci Harcově, kde teplota klesla až k -26 °C. V Plzni a v Českých Budějovicích bylo téměř -22 °C. Na Šumavě na stanici ČHMÚ Kvilda - Perla teplota klesla až k -36,5 °C.

V dalších dnech tepleji
V dalších dnech se bude pozvolna oteplovat. Každým dnem bude o pár stupňů tepleji. Nejchladněji z celého týdne bude v pondělí, kdy se ranní teploty budou pohybovat nejčastěji mezi -17 °C až -13 °C. Nejvyšší denní teploty se ustálí kolem -4 °C. Ve středu se ovšem teploty již dostanou i lehce nad nulu.

Ve středu sněžení a čerstvý vítr
Klidné počasí nás ovšem po zmírnění mrazů nečeká. Ve středu začne na většině území od severozápadu sněžit, někde i hustě. Navíc se přidá čerstvý vítr, který bude vytvářet sněhové jazyky nebo i závěje. Do čtvrtka napadne od 5 do 15 cm sněhu, na horách až 30 cm.

Mráz a sněžení si v Evropě vyžádalo přes 600 obětí
Tuhé mrazy a sněžení sužovaly celou Evropu. Vyžádaly si zatím přes 600 obětí. Zatímco v severních částech kontinentu především mrzlo, v jižních částech se k mrazům přidalo i vydatné sněžení a silný vítr. Sníh zasypal letos v únoru již po druhé Itálii a Balkán. Srbsko vyhlásilo pro státní zaměstnance na příští týden mimořádné pracovní volno. Zcela odříznuto je v Srbsku od světa na 50 000 lidí.