Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Rekordně teplé Vánoce na jihozápadě

Jihozápadní polovina Česka dnes zažívá jarní počasí. Teploty překonávají dlouholeté rekordy. Na některých místech se jedná o nejteplejší Štědrý den v historii měření. V Česku byla nejvyšší teplota naměřena na stanici ČHMÚ ve Vlkonicích na Klatovsku, kde bylo 13,7 °C. V Klatovech se teplota zastavila na 13,6 °C stejně jako v Dobřichovicích nedaleko Prahy. Z poloprofesionálních stanic bylo nejtepleji v Chotěšově, kde bylo 13,6 °C. Rekordně vysoká bude i průměrná teplota za celý den. Nadprůměrné teploty totiž panují i v noci.

Naposledy v roce 1977
V jihozápadní polovině Čech se naposledy takto vysoké teploty na Štědrý den vyskytly v roce 1977. Tehdy se teplota v Praze stejně jako letos pohybovala kolem 12 °C. Nadprůměrné teploty byly zaznamenány i v roce 1995 a 1988, ale většinou byly nižší než dnes.

Velké teplotní rozdíly
Rekordně teplé počasí ovšem nepanuje na celém našem území. V některých oblastech se vytvořila nízká oblačnost a teploty po celý den zůstávají kolem bodu mrazu. Nejchladněji (-1 °C) je odpoledne kolem Třebíče.

V Německu bylo téměř 19 °C
Ještě vyšší teploty dnes byly naměřeny v jižním Německu. Freiburg hlásil 18,9 °C. Vysoké teploty byly i na horách. Hohenpeißenberg ležící ve výšce 986 m nad mořem hlásil 16,8 °C. V Mnichově teplota vystoupila na 16,2 °C.

Tip: Předpověď teplot v ČR

Teploty
Teploty dnes ve 13:30 - zatímco někde bylo přes 10 °C, jinde mrzlo. Na našem území jsou velké teplotní rozdíly (zejména v kraji Vysočina). Vaše meteostanice