Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Teploty klesly i pod -5 °C a překonaly teplotní rekordy

Dnešní ráno bylo na duben neobvykle studené. Teploty klesly většinou na hodnoty mezi -2 °C až -6 °C, v údolích a ve vyšších polohách ještě níže. Mráz hlásily všechny meteorologické stanice. V mrazových kotlinách na Šumavě a Jizerských horách byly teploty kolem -13 °C. Na polovině stanic, které měří aspoň 30 let, byl podle ČHMÚ překonán rekord a bylo zde naměřeno rekordní minimum pro 5. duben. Rekordní minima pro tyto dne se pohybují většinou kolem -5 °C.

Mrazy
Teploty dnes ráno v 6:30 - na řadě míst klesly i pod -5 °C

Největší problémy mráz působil v nížinách, kde se pěstují ovocné stromy, které jsou citlivé na poškození mrazem. Ty jsou po teplém březnu už rozkvetlé a dnešní mráz se dostal na hodnoty, kdy hrozí poškození všech květů (při současném vývoji květů na stromech se jedná o teploty kolem -4 °C).

Teploty
Schéma teplot, při kterých hrozí poškození vybraných ovocných stromů v různých fázích vývoje, zdroj: infoviz.cz

Podobné teploty jako dnes nás čekají i zítra. Klesnou na -1 až -5 °C, při uklidnění větru v údolích ojediněle až na -7 °C. V průměru o 3 °C se oteplí v pátek ráno (i tak bude stále na řadě míst mrznout). Oteplování pak bude pokračovat i o víkendu, kdy už se mrazy objeví jen ojediněle a budou jen slabé.