Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Rekordy padaly po celé Evropě, uplynulá horká vlna byla historická

Po mimořádně teplém září, které se nejen v Česku, ale i v řadě dalších evropských zemí stalo nejteplejším zářím v historii měření, pokračuje rekordně teplé počasí i na začátku října. Vrcholu dosáhl příliv teplého vzduchu v úterý 3. října. A to nejen v Česku, kde jsme zaznamenali nejvyšší říjnovou teplotu na zhruba čtvrtině stanic, ale taky u našich sousedů nebo v západní Evropě. Zatímco v Česku nakonec celorepublikový říjnový rekord (30,3 °C) odolal, u našich sousedů včera zažili nejteplejší říjnový den v historii pozorování. Stalo se tak jak v Polsku (stanice Legnica na jihozápadě země naměřila 29,3 °C), tak v Rakousku (30,3 °C v Langenlebarnu v Dolním Rakousku).

Rekordy
Nový říjnový rekord byl v úterý zaznamenán v Polsku - na obrázku přehled stanic s teplotními maximy, zdroj: cmm.imgw.pl

Rekordy
V Rakousku byly za poslední 2 dny překonány říjnové rekordy na 87 stanicích, na obrázku přehled 10 nejteplejších míst, zdroj: zamg.ac.at

Příčinou extrémně teplého počasí byl příliv velmi teplého vzduchu původem ze severní Afriky. Ten se už během uplynulého víkendu postaral o výrazně nadprůměrné teploty ve Španělsku a Portugalsku. V Portugalsku v neděli zaznamenalo 16 stanic maximum nad 36 °C (nejvíc bylo na stanici Alvega, a to 37,7 °C). Ve Španělsku příliv horkého vzduchu přepsal celostátní říjnový rekord, když na stanici Montoro naměřili 38,2 °C. A staniční rekord si s teplotou 38 °C přepsalo i město Badajoz. Horké dny doprovázely tropické noci, které tam v říjnu sice nejsou úplně výjimečné, ale tentokrát se vyskytly dokonce ve výškách nad 1300 metry. A díky fénu na březích Biskajského zálivu naměřili v Kantábrii 37 °C – což je v této části země taky velmi výjimečná hodnota. Mnoho set říjnových rekordů padlo i v sousední Francii, přičemž nejtepleji bylo v Navarrenx, kde teplota vyšplhala na 35,8 °C. Podle Meteo France jde o nejvyšší spolehlivě změřenou říjnovou teplotu ve Francii.

Teplota
Začátkem týdne začal velmi teplý vzduch od jihozápadu proudit i do střední Evropy – teplota v hladině 850 hPa (přibližně v 1,5 km výšky) v noci na 2. října, zdroj: ventusky.com

Ze západní Evropy pak v pondělí velmi teplý vzduch pronikl do střední Evropy a alpské oblasti. Zde přinesl jednak rekordně teplé dny, jak bylo uvedeno výše, tak i rekordně teplé noci – například v německém Essenu teplota v noci na úterý klesla na 19,7 °C. Velmi teplé noci zaznamenali i ve Švýcarsku nebo Rakousku. Mimořádně teplé počasí v noci na úterý ukončila studená fronta, která mimochodem přinesla i na říjen nezvykle silné a bleskové aktivní bouřky.

Lze konstatovat, že právě skončená horká vlna ve střední, západní a jihozápadní Evropě je jednou z těch, které lze označit za historické. A to díky rozsahu území, které zasáhla, což vedlo k dosažení více než dvou tisíc nových teplotních rekordů, a taky velikosti překonání rekordů, které v řadě případů nebylo jen o pár desetin, ale často o několik stupňů, v extrémních případech až o 5 °C! Do jisté míry se tak nabízí srovnání s horkou vlnou z přelomu loňského a letošního roku, která taky zasáhla velkou část Evropy a přepsala rekordy někdy i o několik stupňů.

A další vlna velmi teplého, i když už ne tak extrémního počasí se v následujících dnech opět chystá v západní Evropě – v Londýně bude o víkendu kolem 25 °C, letní teploty čeká i Francie nebo země Beneluxu. Teplý vzduch by měl proniknout i do střední Evropy a Česka, nicméně některé modely počítají i s možnosti přílivu chladného vzduchu od severozápadu hlavně do východní poloviny střední Evropy.

Teploty
Očekávaná maxima v neděli - Česko bude ležet velmi blízko ostrému rozhraní mezi teplým a chladným vzduchem. Stačí tak malý posun tohoto rozhraní a teploty u nás výrazně klesnou, což komplikuje předpovědi na závěr týdne, zdroj: ventusky.com