Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě více oblačnosti a ojediněle přeháňky

Úvod nového týdne bude rekordně teplý, potom teploty klesnou

V novém týdnu nás čeká v pondělí a v úterý příliv neobvykle teplého vzduchu na říjen. Teploty na velkém množství stanic překonají dlouholeté teplotní rekordy. Ve středu se ochladí a teploty klesnou k normálním nebo lehce nadprůměrným hodnotám. První srážky k nám dorazí v úterý večer.

V pondělí nás čeká jasno až skoro jasno, na severu a severovýchodě až polojasno. Ráno a dopoledne se ojediněle vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C, na severu a severovýchodě bude kolem 22 °C. Tak vysoké teploty již překonají rekordy, hlavně v Polabí. Rekordy pro tyto dny se pohybují kolem 25 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne - teploty budou výrazně nadprůměrné (až o 10 °C vyšší, než je běžné), na pomezí Německa a Francie může být až 30 °C, zdroj: ventusky.com

V úterý nás čeká jasno až polojasno (hlavně vysokou oblačností), ráno a dopoledne se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost, hlavně na Moravě. Během odpoledne bude od severozápadu přibývat oblačnosti a večer se místy objeví déšť nebo přeháňky (výjimečně i bouřka). Dorazí k nám totiž studená fronta z Německa. Na frontě se očekává také čerstvý vítr. Hlavně v severozápadní polovině území dosáhne v nárazech až 70 km/h. Nejsilnější bude večer a v první polovině noci na středu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C, v Čechách až na 28 °C. Na velkém množství stanic tak padnou teplotní rekordy. Překonání absolutního rekordu pro říjen se ale neočekává (v roce 1929 bylo 4. října v Českých Budějovicích až 30,3 °C).

Teploty
Synoptická situace v úterý v poledne - nad Německem se již bude nacházech studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za úterý - nejsilněji bude foukat večer a v první polovině noci, zdroj: ventusky.com

Srážek fronta příliš nepřinese. Do středečního rána spadne většinou od neměřitelného množství po 5 mm. Na spoustě míst vůbec nezaprší. Ve středu během dne už se srážky nečekají a bude polojasno až oblačno. Teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C.

Ve čtvrtek by počasí u nás mohla ovlivnit další fronta. Předpověď je ale zatím ještě nejistá a fronta může zůstat i severně od našeho území. Oblačnosti bude zřejmě hodně a hlavně na severu se mohou objevit přeháňky. Teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C (pokud ale fronta přinese více srážek, tak bude chladněji). Polojasno až oblačno se očekává v pátek s teplotami mezi 15 °C až 19 °C. Ranní minima budou kolem 7 °C. O víkendu je počasí ještě nejisté. V jeho závěru by k nám ale mohl začít opět pronikat teplý vzduch a v úvodu dalšího týdne některé modely nevylučují opětovné dosažení letních 25 °C.