Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Čekají nás rekordně vysoké teploty, dosáhnout mohou i na jarních 15 °C

Dnes jsme zažili dosud nejchladnější ráno letošní zimy. Na Jizerce teplota klesla dokonce až na -26,7 °C. V severovýchodní polovině území teploty pod -10 °C klesly i v nížinách. Na jihozápadě naopak bylo tepleji. Během dne naměříme pouze -6 °C až -2 °C a bude se tak jednat o ledový den. Studené počasí dnes ovšem vrcholí.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Zítra ráno se již teploty čekají mezi -3 °C až -7 °C a bude tak v průměru o 5 °C tepleji. Během dne potom bude většinou oblačno až zataženo a na západě se objeví slabé sněžení. Denní maxima zamíří na -3 °C až 1 °C. V úterý k nám dorazí okluzní fronta. Odpoledne se tak od západu přidá déšť, zpočátku i mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 °C až 2 °C, na jihozápadě až na 3 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - nad západní Evropu se bude nacházet okluzní fronta, která k nám zamíří a otevře cestu teplejšímu západnímu proudění, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu bude většinou zataženo, místy s deštěm (na severovýchodě může zpočátku ve vyšších polohách sněžit). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 5 °C, v Čechách až na 8 °C. V noci na čtvrtek přes naše území přejde výrazná teplá fronta, která k nám přinese ještě teplejší vzduch. Spolu s tím také zesílí vítr na čerstvý západní. Poslední dny roku (čtvrtek a pátek) tak přinesou větrné a velmi teplé počasí. Denní maxima vystoupí většinou na 10 °C až 14 °C. V nejteplejších oblastech ovšem nelze vyloučit ani dosažení jarních 15 °C. O něco chladněji naopak zůstane na severovýchodě území. Počítat také musíme s deštěm nebo přeháňkami.

Teploty
Očekávané teploty 31. prosince ve 13:00 podle modelu ICON

Poslední dny roku tak budou rekordně teplé. V Praze Klementinum, kde se počasí sleduje již od roku 1775, bylo nejtepleji v těch dnech v roce 1925, kdy tu teploty o pár desetin přesáhly 14 °C. Letošní hodnoty budou zřejmě podobné. Na řadě míst lze tak očekávat překonání dlouholetých teplotních rekordů. Teploty budou o více než 10 °C vyšší, než je v závěru roku běžné.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu 31. prosince odpoledne vůči průměru 1981-2020 - očekávají se výrazně nadprůměrné teploty

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat i v úvodu nového roku. Teploty se stále budou dostávat přes 10 °C.