Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Teploty moří přesahují 30 °C a překonávají absolutní rekordy, u Floridy naměřili dokonce 38,4 °C

Poslední týdny jsou opravdu bohaté na překonávání rozmanitých teplotních rekordů, ať už jde o Středomoří, jihozápadní oblast Spojených států amerických nebo východní Asii. Trochu ve stínu těchto rekordů se ukrývají údaje o mimořádně vysokých teplotách mořské vody v různých částech světa. Ostatně její povrchová teplota globálně už od začátku jara dosahuje bezprecedentně vysokých hodnot. Výjimečný je severní Atlantik (od rovníku po 60. rovnoběžku) – například v červnu dosáhla jeho průměrná teplota hodnoty o 1,36 °C vyšší hodnoty, než je průměr za třicetiletí 1991-2020. Tak veliká odchylka v daném kontextu je naprosto bezprecedentní.

Ruku v ruce s takto teplou vodou oceánu jdou i mimořádně vysoké teploty v okrajových mořích. V posledních týdnech se to týká především Karibské oblasti a okolí, přičemž v posledních dnech se vymykají zejména pobřežní oblasti v okolí známého národního parku Everglades na americké Floridě. Tam byla v noci (světového času) z pondělí 24. na úterý 25. července v hloubce cca 1,5 metru naměřena naprosto bezprecedentně vysoká hodnota 38,4 °C! Tento údaj pochází ze stanice umístěné v Manatee Bay (viz mapa), kde o den dříve teplota dosáhla 37,9 °C. Druhá nejvyšší teplota v oblasti pak činí 37,4 °C, a to na stanici Murray Key.

Teplota
Vývoj teploty mořské vody na stanici v Manatee Bay na Floridě. Hodnota 101,1 °F odpovídá 38,4 °C, zdroj: ndbc.noaa.gov

Hodnota 38,4 °C je nejvyšší změřenou teplotou mořské vody na celém světě a překonává i dosud nejvyšší udávanou a ověřenou hodnotu 37,6 °C zaznamenanou uprostřed Kuvajtského zálivu. Právě oblast Perského zálivu platí dlouhodobě jako oblast, kde díky intenzivnímu slunečnímu záření, vysokým teplotám vzduchu i mírnému teplému větru z pevniny bývá dosahováno globálně nejvyšších teplot vod.

Teplota 38,4 °C u břehů Floridy má tedy potenciál stát se celosvětově novým mořským rekordem – zde je ale nutné upozornit, že na rozdíl od teploty vzduchu na pevnině nejsou mořské teplotní rekordy oficiálně vedenými údaji, což mimo jiné souvisí i s poměrně krátkými řadami pozorování. Navíc údaj u Everglades může být znehodnocen potenciálním výskytem organického materiálu, na který jsou mělké vody v těchto oblastech bohaté. Z hlediska počasí nicméně panovaly příznivé podmínky pro prohřívání vody – teplota vzduchu na nedaleké meteorologické stanici přesáhla 35 °C a foukal jen slabý vítr, který bránil upwellingu, tedy pronikání chladnější vody z větších hloubek k povrchu. Při malé oblačnosti pak mohly sluneční paprsky dobře pronikat do mělké vody obklopené tmavou půdou (což znamená menší albedo a více pohlceného záření) a prohřát ji na vyšší teplotu, než byla teplota vzduchu. O výjimečných podmínkách ostatně hovoří i vyrovnaný absolutní rekord teploty vzduchu z nepříliš vzdáleného města Marathon (37,2 °C). Každopádně potvrzení nebo vyvrácení výše uvedené hodnoty si vyžádá určitý čas.

Nicméně i kdyby rekord potvrzen nebyl, teplota moře odpovídající opravdu teplé vaně je i v oblasti jižní Floridy něco mimořádného. Takto extrémně teplé moře má navíc negativní dopady – tím hlavním je především bělení korálů. To už aktuálně nastalo, ve srovnání s obvyklým výskytem tohoto jevu je to asi o měsíc dříve. Bělení korálů při občasných mořských horkých vlnách není nic neobvyklého, otázka ale je, jak intenzivní, a hlavně dlouhá mořská horká vlna nakonec je.

Bělení korálů
Vývoj výskytu bělení korálů a stupňů výstrah pro oblast Florida Keys a teplota vody – modrou linkou je znázorněn práh pro nástup bělení korálů, tlustou černou křivkou pak situace v letošním roce – půjde pravděpodobně o nejhorší sezóny od začátku pozorování v roce 1985, zdroj: coralreefwatch.noaa.gov

Bohužel masivní bělení korálů letos hrozí v celém Karibiku a Mexickém zálivu. V těchto oblastech už několik měsíců zažívají mimořádně až rekordně teplé počasí. To samozřejmě znamená i velmi teplá moře v oblastech od pevniny střední Ameriky po ostrovy Malých Antil. Už teď byl pro některé oblasti vyhlášen druhý stupeň výstrahy (tzv. Alert 2, nejhorší situace), který znamená riziko rozsáhlého bělení s pravděpodobným odumřením korálů. A aktuální výhled pro druhou polovinu tohoto roku je podle americké NOAA mimořádně nepříznivý. S 60procentní pravděpodobností hrozí dosažení úrovně „Alertu 2“ pro drtivou většinu Karibské oblasti a okolí. Zejména pro obyvatele menších ostrovů Malých Antil je to velmi negativní zpráva, neboť jsou na kráse a funkčnosti korálů často závislí, ať už z hlediska turistiky nebo rybářství.

Bělení korálů
Oblast Mexického zálivu a okolí (šedě pevnina) - aktuální 4měsíční výhled 60procentní pravděpodobnosti, se kterou nastane bělení korálů pro období srpen až listopad 2023 – drtivé většině oblastí hrozí dosažení nejhorší úrovně (Alert2), zdroj: coralreefwatch.noaa.gov

S rekordními teplotami se potýká také Středozemní moře. Vědci z barcelonského výzkumného institutu ICM na základě analýzy satelitních údajů evropské služby Copernicus uvedli, že byl v těchto dnech překonán nový rekord mediánové denní teploty na hladině Středozemního moře, a to 28,71 °C. Předchozí rekord z 23. srpna 2003 činil 28,25 °C. Rekordní za dobu satelitních pozorování (od roku 1982) je také průměrná povrchová teplota Středozemního moře. Nejteplejší je Středozemní moře u břehů Sicílie a jižní Itálie, kde dosahuje 31 °C (viz mapa teploty).

Středozemní moře
Povrchová průměrná teplota Středozemního moře - fialově je letošní rok, který se dostal na rekordní hodnoty, zdroj: ceam.es