Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

V Krkonoších a Orlických horách spadlo přes 60 mm srážek, stouply hladiny řek

Už po několikáté za zimu u nás dochází k výrazné oblevě a vzestupům hladin řek. V Krkonoších a Orlických horách spadlo za posledních 24 hodin i přes 60 mm srážek. Vůbec nejvíce srážek za 24 hodin hlásí Labská bouda, kde spadlo 81,2 mm (část srážek zde spadla ve formě sněhu, na hřebenech Krkonoš přibylo zhruba 10 cm). Orlické Záhoří a Pec pod Sněžkou hlásí shodně 62 mm. Necelých 50 mm srážek spadlo v Jizerských horách. V oblastech stále ještě prší a srážky ustanou až odpoledne. Spadne ještě dalších cca 10 mm.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Vydatné srážky a rychlé tání větru se projevilo na tocích. Již po 4. hodině ranní byl podle ČHMÚ překročen 3. stupeň povodňové aktivity (SPA) na Labi v profilu Vestřev a po 6. hodině na Jizeře v profilu Jablonec nad Jizerou. Na některých tocích odvodňujících Jizerské hory, Krkonoše a Orlické hory byl překročen 1. nebo 2. SPA. Horní úseky nejvíce zasažených toků ještě stále mírně stoupají. Během dne se ale situace bude lepšit. Očekává se, že srážky budou slábnout a ustávat, ale dolní úseky zasažených toků mohou během dne ještě stoupat kvůli dotoku.

Stavy
Povodňové stavy na řekách - 3. SPA označen červeně, zdroj: hydro.chmi.cz

Zítra u nás již pršet nebude a řeky se začnou vracet k normálu. Další srážky dorazí ve středu, ale ty postupně přejdou na horách do sněhových a situaci na řekách tak neovlivní.