Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Rhodos zachvátil rozsáhlý požár, zítra ještě zesílí vítr

Řecko v posledních dnech sužují extrémní vedra. Teploty se dokonce dostávají přes 40 °C. Dnes až 44 °C hlásí města nedaleko Athén (letiště Elefsis a obec Tanagra). V samotných Athénách bylo odpoledne kolem 42 °C. Vedro je i na řeckých ostrovech, kde se teploty dostávají přes 35 °C. K tomu Řecko bojuje s požáry. Ten nejhorší zasáhl Rhodos, kde se včera požár výrazně rozšířil a zasáhl první domy. Vyhlášeny kvůli němu byly rozsáhlé evakuace. Na ostrově je totiž veliký počet turistů. Požár zasáhl vyprahlé centrální části ostrova. Dnes s ním již bojovalo 10 letadel, 8 helikoptér, 266 hasičů a 49 požárních aut. Na ostrově bylo zatím evakuováno přes 19 000 lidí a počet stále narůstá. Jde o největší evakuaci v dějinách ostrova.

Mapa
Mapa s vyznačenou oblastí s požárem (oranžově) na ostrově Rhodos, zdroj: bbc.com

Mapa
Satelitní snímek ostrova Rhodos ze včerejších 17:00 - na jih se stovky kilometrů daleko šíří mohutný dým z požáru, zdroj: ventusky.com

Dnes se zatím dle satelitních snímků požár výrazně nerozšířil a zůstává v oblastech jako včera. Na ostrově dnes vane vítr s nárazy kolem 50 km/h (tedy podobný jako včera). Hasičům ovšem může situaci výrazně zkomplikovat očekávané zesílení větru zítra během dne. Ten dosáhne v nárazech rychlosti až 80 km/h a požár se tak může rychle rozšířit. Zároveň se ztíží hašení požáru letadly a helikoptérami. Naštěstí má ale vítr vanout z podobných směrů jako včera a dnes a neměl by tak požár rozšířit do nezasažených oblastí na severu ostrova. V úterý a hlavně ve středu se potom čeká výraznější zeslabení větru.

Nárazy větru
Očekávané maximální nárazy větru v pondělí během dne, zdroj: ventusky.com