Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Zajímavé pohledy na Zemi z družice

Na konci minulého roku a začátku toho letošního máme možnost se pokochat hned několika snímky z družic s nízkou drahou letu, které nabízejí zajímavé pohledy do světa. V oblasti východního Středomoří (obr. 1) bylo možné první den tohoto roku spatřit větší množství písečných částic, které pocházely z oblasti pouští severní až severovýchodní Afriky. Oblak těchto částic se zvedl a putoval až ke břehům Kypru, kde byl zaznamenám tamějšími přístroji na měření kvality ovzduší. Konkrétně přístroje měřící koncentrace částic s průměrem menším než 10 mikrometrů (PM10). A tak 1. ledna v 16 hodin byly naměřeny hodinové koncentrace PM10 s hodnotami od 243 do 452 μg/m3, což u nás většinou nastává při smogových situacích.

Satelitní snímek
Obrázek 1: Písečný oblak nad východním Středomořím při přeletu družice Terra (1. ledna 2015), zdroj: NASA

Na dalším snímku (obr. 2) je možné zaznamenat dvě bílé oblasti, které jsou pokryty sněhem. V našich zeměpisných šířkách by se nebylo čemu divit, snímek však zachycuje Havajské ostrovy, které jsou spíše spojovány s teplým počasím. Jedná se ale o poměrně vysoké nadmořské výšky. I přesto se dá říci, že na Havaji měli bílé Vánoce. Na Štědrý den se zde projevovaly neobvyklé rozmary počasí, a to v podobě silného větru a srážek, které byly sněhové pouze v nejvyšších polohách ostrova. Výsledkem tak byla sněhová pokrývka na dvou nejvyšších kótách (Mauna Loa a Mauna Kea) největšího havajského ostrova, které dosahují nadmořské výšky více než 4 000 m, a poměrně silné deště níže. Sníh se udržel po několik dní a začátkem roku k němu přibyl další. Bílá pokrývka zde ale není úplně neobvyklá, vyskytuje se několikrát do roka.

Satelitní snímek
Obrázek 2: Havajské ostrovy objektivem družice Aqua (25. prosince 2014), zdroj: NASA

Na předposledním snímku (obr. 3) je viditelný sníh na Pyrenejském poloostrově, který dosahuje až k východnímu pobřeží střední Itálie. Díky novoročnímu vyjasnění mohl být pořízen takto jasný obrázek situace. Sníh napadl v posledních dnech minulého roku za studenou frontou, která oblastí procházela po vánočních svátcích. Teplota vzduchu se zde i v nejnižších polohách pohybovala v maximech v blízkosti 0 °C, proto se mohl nějakou dobu udržet. Maximum sněhové pokrývky zde bylo většinou datováno na přelom roku 2014 a 2015. Například na stanici Amendola (57 m n. m.) v 6 UTC (31. prosince) naměřili 4 cm sněhu. Na observatoři Monte S. Angelo, která leží poblíž moře, ale již ve výšce 838 m n. m., bylo tou dobou okolo 30 cm, i když o dva dny dříve tady nebylo po sněhu téměř ani památky. Maximální teplota na stanici vystoupala 31. 12. na -3,4 °C a minimum bylo -7,4 °C. Později však teploty začaly stoupat a sníh tak zůstal jen ve vyšších polohách tohoto poloostrova.

Satelitní snímek
Obrázek 3: Apeninský poloostrov z družice Aqua (1. ledna 2015), snímek je upravený - červeně je na snímku znázorněna sněhová pokrývka (ta na některých místech ležela jen pár kilometrů od Jaderského moře), zdroj: NASA

Poslední snímek (obr. 4) ukazuje typickou konvektivní oblačnost v chladném vzduchu nad Atlantským oceánem během včerejšího dne.

Satelitní snímek
Obrázek 4: Kupovitá oblačnost v chladném vzduchu západně od Irska (10. ledna 2015), zdroj: NASA