Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Sever Chorvatska hlásil vítr přes 200 km/h

Na konci října zasáhla severozápadní Evropu tlaková níže Christian, která přinesla nárazy větru o síle až kolem 190 km/h a způsobila miliónové škody (Severozápadní Evropu ochromila vichřice, 28.10.2013). V úvodu tohoto týdne postihla Evropu další hluboká tlaková níže s názvem Teodor. Během noci na pondělí se její střed nacházel nad Jaderským mořem, ale do pondělního rána se přesunul nad jižní část Tyrhénského moře (u západního pobřeží Itálie) a tlak v tomto středu klesl až na 994 hPa. Do oblasti Jaderského moře díky velkému tlakovému gradientu přinesla silný severovýchodní vítr, tzv bóru. Na pobřeží vítr při sestupu z chorvatských hor dosáhl v nárazech rychlosti přes 200 km/h. Podle ČHMÚ byl nejsilnější náraz 237 km/h naměřen v pondělí ráno na mostu spojující Chorvatské pobřeží s ostrovem Krk. Jedná se o jeden z nejsilnější nárazů větru zaznamenaných v celé Evropě v letošním roce. Silný vítr si na severu Chorvatska vyžádal jednu lidskou oběť a desítky zraněných.

Bóra je suchý padavý vítr, který vane na moře z holých svahů dalmatských a albánských pobřežních hor. Nastává v situaci, kdy je nad mořem oblast nízkého tlaku vzduchu, zatímco nad pevninou je tlak vyšší. Čím větší je potom rozdíl tlaků, tím silnější je vítr. Zesílen je u pobřeží (vlivem orografie), kdy sestupuje z hor a rozlévá se nad moře.

Nepříznivé počasí ve Středomoří se dnes přesunulo více k jihu. Silné bouřky a vydatné srážky dnes hrozí na jihu Itálie a v Řecku.


Silná bóra 11. listopadu ve městě Ražanac v Chorvatsku