Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Sever Evropy hlásí nebývale studený duben, ranní minima klesají k -30 °C

Sever Evropy se v posledních týdnech opět vymyká celkovému počasí v Evropě. Už od října minulého roku tu zažívají sérii teplotně podprůměrných měsíců. Tu narušil až únor a hlavně březen, který zde byl teplotně normální. V dubnu se ale teplotně podprůměrné počasí na sever Evropy vrátilo a to v plné síle.

Na severu Skandinávie byly v minulém týdnu naměřeny teploty hluboko pod bodem mrazu, dosahující až -30 °C. Ve Finsku bylo naměřeno -34,3 °C, což je nejnižší dubnová teplota od roku 1977. Absolutní dubnový rekord ve Finsku činí -36,0 °C (ten odolal). Ve Švédsku teplota klesla na -34,1 °C, což je nejnižší dubnová teplota od roku 1991 a zároveň nový měsíční rekord pro danou meteorologickou stanici (předchozí rekord byl -34,0 °C v roce 1955). V Norsku potom bylo naměřeno -30,2 °C, což jsou v dubnu nejnižší teploty od roku 2001.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let 5. dubna 2024 ráno - na severu Evropy byly teploty výrazně podprůměrné (až o 20 °C nižší, než je běžné), zdroj: ventusky.com

Díky podprůměrným teplotám se drží i nebývalé množství sněhu. Například na severu Švédska ve městě Piteå byla v posledních dvou dnech zaznamenána výška sněhové pokrývky dosahující rovného metru. Podle více než stoletých záznamů se takové množství sněhu v dubnu objevilo pouze ve dvou předchozích letech - v letech 1926 a 1966. Kromě neobvyklého množství sněhu je pozoruhodná i délka trvání sněhové pokrývky. Na severu Švédska se sníh drží na zemi déle než kdykoli v posledních 20 až 25 letech, a to po dobu 150 až 160 dní (smhi.se).

Sníh
Sněhová pokrývka v Evropě 9. dubna 2024, zdroj: ventusky.com