Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Na severu území stoupají řeky

Trvalý déšť způsobuje vzestupy řek hlavně na sever území. V Libereckém kraji již platí na dvou místech povodňové ohrožení. Řeky sice stoupají zatím jen pozvolna, ale v noci se situace příliš zlepšovat nebude. Stále bude pršet. Na severu ještě spadne kolem 40 mm srážek (při uplynulých povodních spadlo až 100 mm srážek za 12 hodin). Prudké vzestupy se tak sice neočekávají, ale řeky budou stoupat pozvolna celou noc. Trvalý déšť bude zítra dopoledne postupně přecházet v přeháňky, které již nepřinesou významné srážkové úhrny.

Výstraha ČHMÚ

Při trvalém dešti očekáváme srážkové úhrny na severu a severozápadě Čech 25 až 50 mm/24h, v Jeseníkách 15 až 30 mm/24h, na Českomoravské vrchovině a v Beskydech 10 až 20 mm/24h.

Srážky budou na severu území slábnout během úterý odpoledne a k večeru. Množství srážek budeme průběžně upřesňovat. Vzhledem k značnému nasycení povodí a pokračující srážkové činnosti předpokládáme zejména na severu území ČR v Libereckém a Ústeckém kraji pokračování vzestupů vodních hladin.

Přitom překročení 3.SPA lze očekávat na Mandavě ve Varnsdorfu, Řásnici ve Frýdlantu, Smědé v Předláncích a horním toku Ploučnice ve Stráži pod Ralskem. Na ostatním území ČR předpokládáme dosažení nebo překročení místy 1.SPA ojediněle i 2.SPA.

Zdroj: ČHMÚ (chmi.cz)